Свикнали сме да имаме изключително занижено мнение за функционалността на фешън телефоните и в това няма нищо лошо. Почти всички всички подобни модели досега са били особено скъпи за възможностите, а дори дизайнът им не е успявал да ни впечатли особено. Цената е оправдана само от наличието на логото на съответната модна компания, чието участие в създаването на продукта или е символично, или изобщо не може да бъде установено.

Няма да излъжа, ако кажа, че очакванията ми за Prada 3.0 бяха същите. След седмица използване като основен телефон и запознаване с функционалността и особеностите на продукта обаче се оказа, че по-скоро не съм бил прав

* Устройството, което изпробвахме, не бе във финалната си комплектовка и е възможно да не е използвало финална версия на софтуера. 

Видео

Дизайн и изработка

Както споменах в увода, фешън телефоните обикновено са, меко казано, естетически неприятни. В опита на дизайнерите да ги направят по-изпъкващи и отличаващи се, те забравят, че все пак става въпрос за индустриален дизайн и карат функционалността да следва формата. 

Prada 3.0 всъщност е един от най-красивите Android смартфони, които съм използвал в последно време, при това без да прилича твърде много на iPhone. За разлика от почти всички фешън телефони, той е подходящ както за жени, така и за мъже. Корпусът е изработен предимно от пластмаса, която е по-дебела от тази, използвана в актуалните продукти на Samsung. Не бих казал, че има усещане за евтин продукт, макар и стъклото и металът винаги да придават по-приятно усещане. 

Дисплеят е покрит със стъкло, което е приятно на допир и вероятно е закалено. При извършване на жестове ще оцените това най-добре. Prada 3.0 е едно от малкото устройства с фронтално разположени лога, които изглеждат добре. 

Задният панел е доста претенциозен и, макар че вероятно ще допадне на по-голямата част от таргета на Prada 3.0, според мен е малко пресилен. Текстурата на пластмасата би трябвало да имитира кожа или плат (не съм напълно сигурен), но всъщност изглежда точно като това, което е - пластмаса с текстура

Най-добре реализирани според мен са страничните акценти. Металната лайсна има приятен блясък, който същевременно не е твърде силен, а горният профил изглежда невероятно. Върху него е разположен Sleep/Wake бутона, порт за връзка с компютър и зареждане и специален бутон, който активира предната камера. Идеята е, че така винаги имате бърз достъп до своеобразно огледалце. 

Бутоните под дисплея са практически невидими, докато не светят, което прави устройството много красиво и изчистено, докато дисплеят е изключен. 

Като цяло LG Prada 3.0 е един наистина добре изглеждащ смартфон. Харесва ми, че за разлика от повечето актуални устройства, които се стремят към все по-заоблени форми, моделът запазва по-ръбат вид. Намирам го за особено стилен. 

 

Дисплей

От гледна точка на резолюция LG Prada 3.0 не изпъква над моделите от висок клас, актуални за 2012 г. 4.3-инчовият IPS дисплей има разделителна способност от 800 х 480 пиксела, което осигурява напълно прилична детайлност, която, въпреки това, не може да се мери с тази на Galaxy Nexus или Galaxy Note, да не говорим за iPhone 4/4S

Останалите характеристики на екрана са отлични. Той използва технологията на LG NOVA, която осигурява още по-черно черно и прави видимостта под пряка слънчева светлина по-добра. Максималната яркост на екрана е 800 нита, а цветопредаването е отлично. Все пак не става въпрос за Pentile субпикселна конфигурация. 

Софтуер и производителност

LG Prada 3.0 използва Android 2.3 в комбинация със специално разработен за устройството интерфейс, който следва общата естетика на Prada. Чисто визуално това е една от най-красивите модификации на мобилната платформа на Google, които сме виждали, особено ако харесвате монохромни интерфейси. Фонът е черен почти навсякъде, а иконките са стилизирани и бели. 

Скинът се простира както в основното меню, така и в някои приложения и хоумскрийна. От функционална гледна точка той не променя много Android и методите на работа не са особено различни от тези в чистата версия на платформата. 

Проблем на черно-белия шел е, че при най-малката поява на цветове се получава неприятен резултат. Дизайнерите на LG и Prada са се опитали да ограничат този ефект в основното меню, като са отделили вградените приложения от свалените и тези на Google, тъй като последните имат цветни иконки. 

При стигане до края при превъртане на страница, например се вижда тюркоазеният идентификатор от чистата версия на Android. 

Това са проблеми, които по принцип не биха притеснявали по-голямата част от потребителите, но при смартфон като Prada 3.0 външният вид и усещането при работа са от първостепенно значение. 

Ако все пак искате да запазите монохромната естетика на интерфейса, LG ви предлага богат набор от икони, с които да замените ръчно тези на свалените от вас приложения. 

Prada 3.0 има и NFC модул, който използва специално приложение на LG, за да чете тагове или да комуникира с други NFC оборудвани устройства. Няма поддръжка на Google Wallet, което не бива да ви притеснява, имайки предвид, че услугата не се използва никъде в България. 

Двуядреният 1GHz процесор и 1GB RAM памет осигуряват отлична производителност на Prada 3.0. Трудно ще откриете приложение или меню, в което да усетите забавяне или насичане. Все пак не бива да забравяме, че освен фешън продукт, Prada 3.0 е хай-енд смартфон. Геймингът също е плавен благодарение на графичния ускорител PowerVR SGX540. 

 

Камера

8MP камера на Prada 3.0 снима отлично, което е стандартно за повечето хай-енд смартфони в наши дни. Качеството на снимките или 1080p видеото при ниска светлина е също е прилично, макар нивата на шум да са значителни (което също е стандартно за почти всички смартфони). Като цяло камерата на Prada 3.0 е нито повече, нито по-малко добра от тази на устройствата от същия ценови клас. 

 

Батерия

Въпреки че капацитетът на батерията не е особено голям (1540 mAh), LG Prada 3.0 ме изненада с учудващо дълго време между две зареждания. При екстремната употреба, характерна за първия ден тестване, устройството успя да издържи до самия край на деня и дори няколко часа от следващия. При по-реалистично натоварване успях да постигна два и дори три дни, при това с постоянно включен Wi-Fi, локационни услуги и в 3G режим. 

 

Заключение

LG и Prada са успели да създадат първия Android смартфон, който носи логото на известен моден бранд и същевременно има красив, изчистен и същевременно характерен дизайн. От гледна точка на функционалност устройството е напълно конкурентно с актуалните хай-енд устройства от гледна точка на спецификации и функционалност, ако изключим четириядрените предложения, анонсирани по време на MWC. В комбинация със сравнително достъпната цена и обещания ъпдейт до Android Ice Cream Sandwich, LG Prada 3.0 е страхотен избор както  за по-модно ориентирани мъже и жени, така и за потребители, които търсят хай-енд Android смартфон с по-различен дизайн.

 

Тагове: