В последните няколко дни за мен беше особено приятно да изпробвам Sony Vaio Z (2011) - ултрапортативен 13-инчов ноутбук с впечатляващи производителност и дизайн. Сред океана от таблети и смартфони откриването на интересен и запомнящ се преносим компютър е особено трудно, но VAIO Z определено е модел, към който развих известна привързаност. 

С какво точно ме впечатли, можете да разберете от нашето видео и пълния текст на ревюто. 

 


Видео

 

Дизайн и изработка

Sony VAIO Z е изработен от... подсилени въглеродни нишки. Това решение има само позитиви - корпусът е страхотно лек (под 1.2 кг с батерията), много здрав и приятен на допир. Профилът на лаптопа е малко над 1.6 см. Ако сте свикнали да носите стандартен 15-инчов ноутбук в чантата си всеки ден, веднага ще усетите разликата - VAIO Z е буквално стряскащо лек. При първата среща с него останах леко шокиран от теглото му и далеч не преувеличавам. Можете да го държите с три пръста във въздуха като обикновена папка.

Чисто естетически Sony VAIO Z изглежда невероятно и ако изключим, че въглеродният корпус е истински магнит за пръстови отпечатъци, нямам никакви забележки по дизайна. Това е типично за компании, като Sony. Всъщност, отводите за вентилацията може да ви се сторят относително груби, но това се преглъща лесно, защото охлаждането е ключов елемент за стабилността на всяка компютърна система.

Хардуер

Ноутбукът може да се конфигурира с различни хардуерни спецификации, както можете да видите в сайта на Sony. Моделът, който лично аз изпробвах, разполагаше с двуядрен Intel Core i7-2620M процесор с тактова честота от 2.7 GHz, 8 GB DDR3 RAM памет, вграден Intel HD Graphics 3000 (GT2+) видеоускорител и SSD диск с капацитет 256 GB. Във видеото можете да видите колко бързо стартира лаптопът, като това се дължи основно на бързия флаш-базиран диск, но сериозно участие вземат мощният процесор и оперативната памет.

 

Работата със Sony VAIO Z е удоволствие, но, разбира се, няма как да усетите пълния потенциал на един високопроизводителен компютър при работа с ежедневни приложения. Дори с изключително тежки съвременни графични програми и видеоредактори, както и с най-хитови 3D игри Sony VAIO Z може да се справя превъзходно.  

 

При първата си среща с VAIO Z няма как да не останете поразени от 13-инчовия ултра ярък дисплей с HD Plus резолюция 1600 х 900 пиксела. При такава пикселна гъстота е нужна солидна доза взиране, за да забележите отделен пиксел. Това прави работата с бизнес софтуер, особено таблици, много приятна и продуктивна. В началото може да ви се стори, че всички интерфейсни елементи са доста малки, но след няколко часа ще свикнете с това и ще се убедите в предимствата на по-голямата работна площ.

Най-интересната страна на VAIO Z всъщност е един от неговите аксесоари - Power Media Dock. Устройството е опционално, но горещо препоръчвам да инвестирате в този иновативен док. Идеята зад аксесоара е да превърне Sony VAIO Z в съвсем истинска работна станция. Той включва оптично устройство, мощна геймърска AMD Radeon HD 6650M видеокарта с 1 GB памет, пълен набор от разширителни портове (включително зареждащ USB и USB 3.0), като същевременно зарежда нотубука. Цялата комуникация се извършва посредством един кабел, който използва Light Peak технологията на Intel. Тя може да ви е позната от Mac компютрите на Apple под името Thunderbolt, но тук е интегрирана в USB порта, а не в Mini Display.

Когато включите аксесоара към VAIO Z, трябва да изчакате няколко секунди, за да може лаптопът да премине към външната видеокарта и да се свърже с останалия допълнителен хардуер. Преди да го отстраните, трябва да затворите по-тежките графични приложения и да натиснете бутона на самия конектор.

 

Изключително полезна е допълнителната плоска батерия, която се прикрепва лесно в долната част на лаптопа и макар да увеличава дебелината и теглото му, повишава двойно времето за работа на батерия – до 14 часа.

 

Вграденият биометричен четец е също нещо много полезно, особено ако ползвате компютъра в движение и не желаете някой да се взира, докато въвеждате паролата си. Лично аз препоръчвам винаги да го ползвате – по-лесно и по-сигурно е.

Софтуер

VAIO Z идва с инсталиран Windows 7 Professional и няколко специфични модификации от Sony. Най-забележителната от тях е лентата за стартиране на приложения в горната част на дисплея. Като цяло, компютърът не е “замърсен” с почти никакъв допълнителен софтуер. 

За вас ли е VAIO Z?

Няма нужда да увъртаме - VAIO Z е продукт, който гони съвършенството с всеки свой елемент, започвайки от дизайна, минавайки през впечатляващите хардуерни конфигурации, между които можете да избирате, и стигайки до иновативния Power Media Dock аксесоар. Няма как тази симбиоза да не идва на определена цена. VAIO Z серията винаги е била и остава позиционирана в най-високия клас, ориентирана към бизнес потребителите и използващите тежки (например графични) приложения. Ноутбукът не е просто ултракомпактно предложение, което да се превърне в ежедневния компютър на всеки, и това си личи особено добре от неговата цена. VAIO Z е истинска работна станция, която може да бъде с вас навсякъде заради учудващо лекия си и тънък корпус, по всяко време заради мощната батерия и по всяко предназначение благодарение на мощния хардуер. Един наистина безкомпромисен продукт.

 

Тагове: