Дълго мислих кой израз да използвам в това ревю - “таблетът смартфон” или “смартфонът таблет”. Първоначално бе трудно за мен да определя като какво точно възприемам Galaxy Note и предполагам, че моята идея за устройството ще съвпадне с тази на някои от вас. С други хора тя ще се размине, така че ще се радвам да споделите с коментари какво точно мислите за класа устройства, който съставя Galaxy Note. 

Samsung определя 5.3-инчовия Galaxy Note като таблефон, което само по себе си поставя двата типа устройства на равни начала и предполага, че продуктът е поравно таблет и смартфон. Аз обаче държа да започна с мнението си, че Galaxy Note е по-скоро адски голям смартфон, отколкото изключително компактен таблет. Защо смятам така, можете да прочетете в пълния текст на ревюто и да видите във видеото. 

Всички останали наши видеоревюта можете да разгледате тук.

 

Видео

 

 

Дизайн, материали и качество на изработка

Ако сте използвали Samsung Galaxy S II, то мислете за Galaxy Note като за уголемена негова версия. Когато поставите двете устройства едно до друго, особено ако ги гледате фронтално, единствено размерът може да ви помогне да ги различите. Като цяло дизайнът на Galaxy Note е страхотен, устройството, макар и голямо, е изненадващо тънко и буквално стряскащо леко, дисплеят е с Gorilla стъкло от Corning и всички жестове, които можете да извършвате по него, се усещат изключително добре. 

Както вероятно сте очаквали, задният панел е изработен от изключително тънка пластмаса, която се огъва при всяко отваряне. Затварянето също е специфично - трябва да притиснете капачето по цялото протежение на ръба му, за да щракне навсякъде. Но ако трябва да обобщя - естетически Galaxy Note е едно прекрасно устройство (особено погледнато отпред). Понякога дори усещах, че си го гледам замечтано, вместо да го използвам. 

 

Хардуер

Както винаги ще бъдем кратки, защото важно е крайното изживяване по време на използването, а не самите хардуерни компоненти.

Първото нещо, с което ще се сблъскате, е потресаващият 5.3-инчов HD Super AMOLED дисплей с резолюция 1280х800 пиксела. С ръка на сърцето мога да отбележа, че това е един от най-добрите мобилни дисплеи, които съм виждал. Не, не само мобилен, а като цяло. Детайлността е почти толкова добра, колкото при iPhone 4 и 4S, а яркостта и контрастът са значително по-добри. Точната дума за дисплея на Galaxy Note обаче е “красив”. Въпреки че при AMOLED технологията цветопредаването не е особено точно (сравнено с IPS например), контрастът е много висок и ефектът от комбинацията е ярко и наситено изображение. 

 

Под капака на Galaxy Note се намира един от най-бързите към момента чипове на Samsung: двуядрен ARM cortex A9 процесор с тактова честота  1.4 GHz и особено бърз видеоускорител.

 

RAM паметта е 1 GB, а вградената памет – 16/32 GB. Като за вас, разбира се, не е наличен пълният й капацитет, част от който е зает от операционната система. Ако това не ви е достатъчно, можете да увеличите външната памет чрез microSD карта с обем до 32 GB.

Galaxy Note освен това има активен стилус с бутон и различни нива на натиск, който е разработен заедно с Wacom. Също като при HTC Flyer, той е приятен и забавен в първите няколко дни. Интересно е, че за разлика от HTC Flyer можете да навигирате из менютата с помощта на стилуса.

Камерата на Galaxy Note е 8 MP и останахме доволни от нея. Просто доволни - нито повече, нито по-малко. Тя снима и прилично 1080p видео с 30 кадъра в секунда. 

Батерията е един от най-важните козове на Galaxy Note. Тя е с капацитет 2500 mAh и дори под маниакалния и саркастичен тормоз, на който бе подложена от мен, успяваше да издържи до края на деня. И то доста късен край на деня. При по-умерено използване устройството може да работи и повече от два дни. Разбира се, от огромно значение е с каква яркост сте настроили дисплея, дали сте в 3G мрежа, използвате ли Wi-Fi и включен ли е Bluetooth модулът. 

 

Основната причина да смятам, че Galaxy Note е по-скоро смартфон, отколкото таблет, е, че използва версия на Android именно за смартфони. Докато всички Galaxy Tab модели вече разчитат на Honeycomb (а скоро и на Ice Cream Sandwich), Note използва 2.3 Gingerbread в комбинация със специална версия на TouchWiz. Тя силно наподобява на тази в Galaxy S II, но носи и някои оптимизации за по-големия дисплей. Мейл клиентът например се разделя на две в хоризонтален режим. Повечето приложения обаче са запазени стандартни, все пак сме свикнали TouchWiz да запазва Android по-чист, сравнен с HTC Sense.

 

 

Samsung залага особено силно на S-Pen приложенията, а именно – S Memo и S Planner. И при двете приложения можете да използвате стилуса, за да си водите бележки с илюстрации или да организирате графика си. Налични са много опции за настройване на писеца и т.н. Можете да видите повече във видеото.

В Galaxy Note е вграден и редактор за изображения, който има учудващо големи възможности и е най-близкото до Photoshop мобилно приложение, което съм използвал някога. Налични са дори опции за сложни селекции.

 

TouchWiz внася подобрения почти навсякъде из Android и като цяло останах доволен от софтуера на Galaxy Note. Истинско удоволствие е да се работи с това устройство.

 

 

Заключение

Samsung Galaxy Note определено е нишово устройство. Това не е следващият Android флагман на Samsung, макар да има по-добри параметри от Galaxy S II. 

Стигаме до най-важния въпрос - неудобно ли е носенето на толкова голямо устройство? Самият аз имам огромни ръце и нямах проблеми с големината на дисплея при работа, а благодарение на тънкия корпус Galaxy Note беше само леко неудобен в предния ми джоб. 

Galaxy Note обаче няма да замести един 7 или 10-инчов таблет. Ако го изберете, ще имате по-скоро един невероятно удобен за работа и функционален телефон, комбиниран с модерен еквивалент на джобен бележник (малкия Moleskine), в който можете да си драскате каквото поискате с помощта на вградения стилус. 

Горещо препоръчвам Galaxy Note. Това е едно от най-вълнуващите устройства, които съм използвал в последните няколко месеца. 

 

 

Тагове: