Високопроизводителните ноутбуци стават все по-актуален продукт, особено с масовото навлизане на ултрабуците. Групата потребители, за които изчислителната мощ е по-важна от размерите и теглото, всъщност далеч не е толкова малка. За съжаление по-голямата част от тези ноутбуци имат и особено високи цени. Случаят с Lenovo IdeaPad Y580 не е такъв. 

Лаптопът разполага с процесор от последното поколение чипове на Intel, Ivy Bridge плюс един от най-мощните мобилни графични ускорители на пазара и разширени възможности за мултимедийни забавления, но запазва относително ниска цена. Заслужава ли си обаче Lenovo IdeaPad Y580? Ще развалим изненадата, като предварително споменем, че отговорът е "Да". Вижте защо по-нататък... 

Видео

Корпус и изработка

15.6-инчовият ноутбук тежи 2.7 кг, което е доста в сравнение с ефирните ултрабуци. Сами разбирате, че последното сравнение е абсурдно, тъй като Lenovo IdeaPad Y580 спокойно може да замести работна станция. Имайки предвид хардуера, поместен в лаптопа, теглото и дебелината на ноутбука всъщност са повече от приемливи. 

Материалът, от който е изработена външната част на корпуса, е доста характерен и на пръв поглед е трудно да се определи дали е пластмаса или метал. Lenovo използва особена смесица от двата материала (пластмаса с фино метално покритие), която осигурява максималната лекота на пластмасата, но и класовото излъчване на полирания метал. По време на работа не се усеща скърцане или несъвършенства на сглобката. Като цяло този IdeaPad създава впечатление за изключително здраво устройство - нещо, което ни липсва при повечето актуални модели. 


Дисплей

Конфигурацията, която изпробвахме, разполага с 15.6-инчов дисплей с резолюция 1366 х 768 пиксела и LED подсветка, но не бива да пропускаме факта, че ноутбукът има и версии с Full HD панели. Дисплеят не е матиран до такава степен, че да създава усещане за матирани цветове, като същевременно не е твърде лъскав, което би го направило неизползваем под директна слънчева светлина. Изпробвахме го при различни светлинни условия, както и на закрито и открито - във всички ситуации успяхме да се насладим на отлична картина. Единствената ни забележка е по адрес на диапазона на зрителните ъгли, който е с една идея по-малък, отколкото бихме искали. Не бива да забравяме обаче, че повечето дисплеи на лаптопи имат това свойство.


Хардуер и производителност

Ключовата характеристика на Lenovo IdeaPad Y580 е високата му производителност. Лаптопът е подходящ най-вече за професионалисти, прекарващи деня си пред тежки графични приложения, както и за геймъри. Дори да не сте част от тези групи, изживяването, което ноутбукът предоставя по време на ежедневни задачи като браузинг, мейл и т.н., също е впечатляващо. 

Конфигурацията, която тествахме, разполага с четириядрен процесор Intel Core i7-3610QM с тактова честота 2.3 GHz, която скача до 3.3 GHz при по-сериозно натоварване благодарение на технологията Intel TurboBoost. Това бе и един от първите ни шансове да изпробваме мобилен процесор от „новото поколение силиций“ на Intel - Ivy Bridge. 

RAM паметта на компютъра е 4 GB, а твърдият диск – 1 TB (5400 rpm). Най-мощната конфигурация разполага с 8 GB RAM, 32 GB SSD диск + 750 GB твърд диск. 

Най-интересна със сигурност е видеокартата. Не, нямаме предвид вградения контролер Intel HD Graphics 4000, а NVIDIA GeForce GTX660M. Ускорителят разполага с 2 GB DDR5 памет и резултатите от това са повече от впечатляващи. Нещо повече - работата му е подсилена от технологията Lenovo Dynamic Boost

Изпробвахме цялостната производителност на компютъра с приложения за графичен дизайн и видеомонтаж, както и с няколко сравнително графично интензивни игри. Макар да не тествахме най-мощната конфигурация, всички заглавия вървяха невероятно при максимални настройки. Не го очаквахме, но IdeaPad Y580 остана сравнително тих и хладен след няколкочасово натоварване. 

Обобщено: Lenovo IdeaPad Y580 наистина е невероятно мощен лаптоп. Имайки предвид това, цената му започва да изглежда още по-ниска.

Тъчпад и клавиатура

Тенденцията за по-големи и удобни тъчпади с мултитъч поддръжка, наложена от Apple в последните няколко години, е видима и тук. По време на теста си усетихме нужда да включим допълнителна мишка към IdeaPad Y580 само по време на гейминг, но дори тогава не бе невъзможно да продължим да играем с тъчпада. 

Клавиатурата е една от най-силните страни на лаптопа. Тя има нисък (но не твърде нисък) профил, което я прави удобна за писане на дълги текстове с минимално количество технически грешки, но същевременно не натоварва пръстите. Инженерите на Lenovo са достигнали до идеалния баланс между меко усещане и "кликане". Трябва да напишете поне страница текст, за да оцените комфорта, който клавиатурата създава. 

Бутоните имат и мека LED подсветка, която може да се активира и деактивира с удобна клавиатурна команда. 


Мултимедия

Както може да видите във видеото, най-голяма изненада за нас бяха високоговорителите на IdeaPad Y580. Те са дело на JBL и в комбинация с технологията Adobe Dolby Home Theater V4 възпроизвеждат умопомрачително добър звук. Наистина не знаем как да наблегнем достатъчно силно на последното изречение, но аудио възможностите на IdeaPad Y580 са нереално добри. Ако не знаехме, че звукът идва от лаптоп, бихме предположили, че слушаме добри десктоп високоговорители. 

Уеб камерите на ноутбуците са една от подценените характеристики в наши дни. Ние също бяхме на подобно мнение, докато не проведохме няколко видео разговора със 720p камерата на Lenovo IdeaPad Y580 - разликата спрямо VGA модулите на повечето лаптопи е впечатляваща. 

Препоръчваме ви да си осигурите добри светлинни условия, тъй като в противен случай нивата на шум са сравнително високи. 

Бутонът OneKey™ Theater II позволява да превключвате между режими на работа и забавление за секунда. Препоръчваме ви да го използвате при гледане на филми - контрастът и дълбочината са значително по-добри в предназначения за това режим. Ако не искате да преминавате между различни режими, просто изберете Auto. 


Батерия

Батерията на Lenovo IdeaPad Y580 се справя учудващо добре, имайки предвид мощния хардуер, с който лаптопът разполага. Според спецификациите му тя издържа около 5 часа - приблизително толкова време успяхме да използваме ноутбука между две зареждания и ние. Разбира се, при няколко часа сериозен гейминг резултатът бе малко по-слаб, но това е напълно разбираемо


Заключение

С риск започнем да ставаме досадни, дори високоговорителите са достатъчно добра причина да изберете Y580. Ако временно забравим за тях, Lenovo IdeaPad Y580 е един от нотубуците с най-добро съотношение между цена и производителност. За разлика от повечето достъпни "геймърски" лаптопи, той предлага и висококачествен корпус, отлични мултимедийни възможности и красив дизайн.

Тестваната от нас конфигурация, както и всички останали може да разгледате на http://lenovoonline.bg или в магазина Lenovo Exclusive Store на ул. Георги С. Раковски 117.

 

През всяка седмица на юли един от закупилите Lenovo IdeaPad Y580 от Lenovo Exclusive Store ще спечели хитовата игра Diablo III.