Samsung Galaxy S III е едно от онези устройства, които успяват да върнат чистия технологичен ентусиазъм дори в най-закоравелия гийк. Когато разбрах, че ще имам възможност да тествам един от най-очакваните смартфони за годината, обичайното ми равнодушие бе заменено от мисълта "Обичам работата си"

След около половин година ежедневни слухове, Galaxy S III успя да придобие култов статус, който само Apple успяваше да създаде досега. Не би било пресилено, ако отбележа, че очакването около устройството бе сравнимо с това около последното поколение iPhone

Вероятно вече сте прочели краткия текст, който публикувахме директно след анонса, както и по-дългия предварителен преглед, време е за ревюто на Galaxy S III. Искате да знаете защо смятаме, че това вероятно е най-добрият смартфон с Android на пазара и какви са най-интересните възможности на устройството? Продължавайте да четете. A всички останали наши видеоревюта можете да намерите тук.

Видео

Дизайн и изработка

Няма как да не отбележа, че Samsung успя да запази финалният дизайн на Galaxy S III в тайна от медиите и потребителите до самия анонс. В мрежата се появиха множество разфокусирани снимки на смартфони с големи дисплеи и тънки корпуси, но нито един от тях не бе идентичен с окончателния изглед на устройството. 

Сравнявайки последният флагман на компанията с Galaxy S II и първия Galaxy S, забелязваме, че дизайнът е по-близък до този на първия, макар да заема елементи и от втория. Като цяло S III има нова дизайнерска насока, която ни допада. Тя следва формите на Galaxy Nexus, в който се влюбих по време на ревюто, но добавя и стандартните за Samsung елементи, които липсват в Nexus линията. 

Корпусът е изработен изцяло от пластмаса - похват, в който корейците се усъвършенстват с всеки следващ модел. Както очаквах и отбелязвам във видеото, здравината на задния панел е значително подобрена, макар той да е станал по-дебел или тежък. От естетическа гледна точка откриваме нов тип визия, която имитира излъскан алуминий. Решението е сравнително претенциозно и се различава силно от повтарящата се текстура на Galaxy S II. 

Едно от първите неща в Galaxy S III, които ще ви направят впечатление, е колко тънък и лек е смартфонът, въпреки големите си размери. Макар да разполага с 4.8-инчов дисплей, четириядрен процесор и батерия с повече от приличен капацитет, Galaxy S III е дебел едва 8.6 мм и тежи 133 гр. Първото, което си помислих, бе "Сложена ли е батерията"?

Устройството използва microSIM карта, чието изваждане е улеснено от пружинен механизъм. Не е невъзможно да отстраните картата без изваждане на батерията, но другият вариант е далеч по-лесен. 


Дисплей

Заедно с чипсета, най-големият скок в Galaxy S III спрямо преходния модел е свързан с дисплея. S-AMOLED панелът е с диагонал от 4.8 инча и резолюция от 1280 х 720. Както вече отбелязахме, екранът не е с RGB, а с Pentile субпикселна конфигурация. Корейците вероятно все още не разполагат с достатъчно ефективен производствен процес на RGB дисплей със същите характеристики, пък и не бива да забравяме, че трябва да останат иновации и за следващото поколение. Именно такъв бе случаят с Galaxy S и Galaxy S II. 

Не бързайте обаче да слагате дисплея на Galaxy S III под общия знаменател на Pentile, както направих аз преди да се докосна до устройството. Поради изключително високата пикселна гъстота и множеството оптимизации на Samsung, изкривяването на цветовете и намалената рязкост, характерни за технологията, са сведени до минимум. Откъм детайлност екранът на Galaxy S III се нарежда до тези на iPhone 4/4S и HTC One X, а откъм яркост и наситеност към момента няма аналог. Надраскването на екрана е изключително трудно, тъй като той има покритие от Gorilla Glass 2 стъкло. 

Истинско удоволствие е да се гледат HD видеа на 4.8-инчовия дисплей. Тук може да видите колекцията ни от любими YouTube канали.

 

Хардуер и производителност

Подобно на очакванията на технологичния свят, Exynos 4212 4 Quad е по-бърз от NVIDIA Tegra 3 и Qualcomm S3, като предимствата му се усещат най-вече при по-тежък 3D гейминг. Препоръчваме ви да използвате страхотната игра Shadowgun, за да сравнявате графичната производителност на смартфони и таблети с Android, макар да може да използвате и синтетични бенчмаркове. И в двата варианта комбинацията от четириядрен процесор с тактова честота от 1.4GHz и 1GB RAM превъзхожда всички останали предложения с платформата на Google на пазара. 

Galaxy S III разполага с 8MP камера, която, макар да запазва резолюцията на тази в Galaxy S II, се представя по-добре на тъмно. Мощният хардуер помага и тук - интерфейсът е готов за нови снимки веднага, щом натиснете бутона. Подобно на Galaxy Nexus, не се наблюдава никакво забавяне, а стартирането на приложението за камерата също е почти моментално. Не бива да пропускаме да отбележим, че предната камера на смартфона също е с висока резолюция - 1.9MP. Той разполага с по-мощен от стандартното Wi-Fi чип, работещ в мрежи с честота от 5GHz, както и с поддръжка за руската навигационна система Glonass. Искрено се зарадвах, когато забелязах, че екипът на Samsung е решил да запази уведомителния RGB диод, познат ни от Galaxy Nexus. 

Батерията има сравнително висок капацитет от 2100 mAh, а имайки предвид колко тънък е корпусът, това е истинско постижение. Смартфонът издържа на пълни 24 часа ултраинтензивни тестове, а в по-"свободен режим" - между два и три дни. 

И още нещо - Galaxy S III разполага с барометър. Засега този модул няма много приложения, особено в градска среда, но пък винаги може да кажете, че телефонът ви има вграден барометър. 

Бутони

За разлика от Galaxy Nexus, чийто бутони са разположени върху дисплея и могат да се скриват, Galaxy S III продължава да разчита на стандартната за Samsung комбинация от един физически и два сензорни бутона. Макар на пръв поглед това да е недостатък, повечето Android приложение все още не са оптимизирани за новата контролна схема и имат нужда от Menu бутон. Екипът на Samsung е използвал хитра система за ремапинг (презадаване на функционалността), за да може списъкът с допълнителни опции винаги да се извиква с Menu бутона, дори той е да е разположен в рамките на интерфейса.


Android Ice Cream Sandwich + TouchWiz

Вече сме писали подробно за най-новата версия на Android, която е и най-голямата промяна от самата зора на платформата. За разлика от Galaxy Nexus, който използва чиста нейна версия, Galaxy S III я комбинира с най-новото издание на TouchWiz интерфейса на Samsung. Той е значително по-ненатрапчив от предшествениците си и се вписва сравнително добре с новата футуристична естетика на Ice Cream Sandwich. 

Потребителското изживяване се върти около усещането за природа и в частност за вода, но, ако не искате да отключвате смартфона си с потапяне на пръст и постоянно да чувате звуци от капки, може да изключите тези елементи. Както обикновено Samsung дава възможност на потребители да изберат какъв краен резултат да постигнат. 

Казано накратко, ако сте свикнали с TouchWiz от предходните модели на компанията, новата версия няма да бъде трудна за свикване за вас. Въпреки нея новостите в Ice Cream Sandwich също са оставени на показ. 

Редно е да обърна внимание на някои от специалните възможности, които Samsung предоставя с S III и които са ексклузивни за модела. Най-ценната за мен бе, че покупката на устройството предоставя 50GB пространство в Dropbox за 2 години. Всеки клауд гигабайт в наши дни струва колкото теглото си в злато. Почакайте, гигабайтите не тежат…

SmartStay не изключва дисплея, докато го използвате, дори да не го докосвате. Технологията работи, като следи очите ви. Функционалността определено работи добре, но самият аз не открих много приложения за нея - може би това е така, защото не чета много дълги текстове на смартфона си. 

Pop-up Play позволява да гледате видео в малък прозорец, докато продължавате да ползвате останалите възможности на смартфона. Изключително удобна възможност, която не би била възможна без мощния хардуер на Galaxy S III. За съжаление не работи с YouTube видеа, но се надяваме да видим подобно разширение в следващата версия на TouchWiz. 

Ако сте ползвали гласовия асистент в iPhone 4S, Siri, то S-Voice ще изглежда познато за вас. Системата е учудващо добър конкурент на тази на Apple и работи по-сходен начин. Може да се използва за всевъзможни команди - от стартиране на приложения, през търсения за магазини и ресторанти наблизо до задаване на аларми. Останах доволен от скоростта на работа, макар да съм длъжен да отбележа, че във видеото тя изглежда по-висока, отколкото е в действителност. Това е един от ефектите на магията на монтажа. 

S-Memo ни напомня за сотуера за бележки на Galaxy Note. S III няма вграден стилус, но очакваме допълнителен такъв да започне продажбите си съвсем скоро. Повече за очакваните аксесоари за смартфона може да прочетете тук. 

 

Заключение

Galaxy S III логично наследява своя предшественик като един от най-добрите смартфони с Android, а, защо не и най-добрият? Сами разбирате, че подобно определение е крайно относително и трябва да бъде съобразено с нуждите на всеки потребител. Ако трябва да обобщя обаче, Galaxy S III превъзхожда основния си конкурент HTC One X с малко по-мощен хардуер, с една идея по-компактен корпус и по-издръжлива сменяема батерия. Добавяйки фактът, че скоро ще можете да се сдобиете и с 64GB-ова версия на корейския смартфон, а и устройството разполага със слот за карти памет, не би било преувеличено, ако отредим безкрайно относителната Android корона на него. За пореден път разбираме защо Google използва именно Samsung за производител на своите Nexus устройства. Galaxy S III е наистина невероятно устройство.