Свикнали сме устройствата от среден клас да не са особено интересни. В това няма нищо невероятно - почти всички технологични иновации се запазват за флагманите. Именно заради това ние пропускаме преобладаващата част от смартфоните и таблетите от среден и нисък клас. Понякога общият принцип се нарушава от интересни устройства, които не впечатляват с най-актуалния хардуер, но пък разполагат с уникални възможности. Такъв е случаят със Samsung Galaxy Beam, чието видеоревю можете да изгледате тук.

Xperia Sola е Android смартфон, който на пръв поглед не се отличава кой знае колко от конкурентите си, особено ако дизайнът не е от особено значение за вас. При по-подробно запознаване с устройството обаче ще откриете, че то има някои уникални възможности, най-интересната от които е Floating Touch - метод за контрол без докосване на дисплея. 

След като разкрих достатъчно подробности в анотацията, време е за същинското ревю. A всички останали наши видеоревюта можете да разгледате на този адрес.

Видео

 

Дизайн и изработка

Ако следите ревютата ми по-внимателно, със сигурност сте забелязали, че съм склонен към сериозна предубеденост, особено към устройства от среден и нисък клас. Случайно или не, повечето продукти, които изпробвам, ме опровергават, което е чудесно

При първата си среща с Xperia Sola се учудих колко лек и същевременно удобен за работа е той. Макар изострените линии да създават погрешно първо впечатление, Xperia Sola е един от най-удобните смартфони, които съм използва в последно време. Предимствата на компактните размери на устройството изпъкват още по-силно след прекарване на повече време с по-големи смартфони (4.3+ инча). 

Задният панел се отстранява сравнително лесно и макар да е изработен от тънка пластмаса, е доста здрав. Важно е да отбележа, че той не е гъвкав. 

Дисплеят е покрит със закалено стъкло, устойчиво на надраскване и леки удари - работата с него е удобна и жестовете се усещат плавни. Единствената по-сериозна забележка, която мога да отправя към дизайнерите на Sony, е, че бутоните отстрани не са сред най-удобните - усещат се твърде меки, но същевременно се натискат трудно. Това е така, защото повърхността им се намира на самия заден панел, докато самите те са под него. 

Дизайнът успя да ме спечели, тъй като запазва уникалния стил на Sony и не се стреми да прилича на iPhone - досадна тенденция в мобилния сектор през последните години. Макар да няма практическо приложение, процепът, който осветява логото под дисплея, е приятна естетическа добавка. 


Хардуер и производителност

Имайки предвид относително ниската цена на Xperia Sola, устройството разполага с отличен хардуер. Двуядреният процесор ST-Ericsson U8500 с тактова честота 1 GHz, комбиниран с 512 MB RAM памет и сравнително производителния видеоускорител ARM Mali 400, осигуряват светкавична работа на устройството. Разликата в скоростта спрямо четириядрени модели не е толкова значителнa, колкото вероятно предполагате. Не бива да забравяме, че Android Gingerbread (а и Ice Cream Sandwich) не са перфектно оптимизирани за най-новото поколение процесори, а по-ниската резолюция на дисплея не изисква толкова голяма графична мощ. 

LCD дисплеят има резолюция 854 х 480 пиксела и е точно толкова добър, колкото очаквате. Няма нужда да го сравняваме с Retina дисплея на iPhone 4/4S или S-AMOLED панела на Samsung Galaxy S III, но за своя клас той осигурява достатъчно наситени цветове и добра рязкост. 

Камерата е 5 MP и успя да ме изненада с особено точно за класа си цветопредаване и повече от приемливо представяне при слабо осветление. Тя може да снима 720p видео при 30 кадъра в секунда и има LED светкавица. По-интересни са възможностите й за заснемане на панорами и 3D панорами, които демонстрираме във видеото.

Батерията има капацитет 1320 mAh и се справя прилично. Нито повече, нито по-малко. Все пак не забравяйте, че тестовете ни не продължават достатъчно дълго, за дадат напълно реалистична преценка за този компонент. Важно е да отбележим още, че имаме навика да натоварваме устройствата много повече, отколкото бихте ги натоварили вие при нормална употреба. 

Софтуер

Xperia sola използва Android 2.3 Gingerbread, което е леко разочароващо, но Sоny обещава скорошен ъпдейт до Ice Cream Sandwich. Конфигурацията на сензорните бутони под дисплея също подсказва за това - те са само три (без "Search"). Това ще направи прехода към Android 4.0 значително по-лесен. Нещо повече - Home бутонът е в средата. 

 

 

Както вероятно знаете, не тая особено много любов към Android скиновете, тъй като съм привърженик на чистото Google изживяване. Въпреки това няма как да не оценя факта, че модификацията на Sony е една от най-изчистените и ненатрапчиви на пазара. Показателно за това е, че тя дори няма собствено име. Като цяло добавките на японците наистина целят да улеснят работата, а не просто да отличат продуктите от техните конкуренти.

 

Във видеото може да видите, че подобно на останалите нови смартфони на Sony, Xperia Sola съдържа полезни допълнителни уиджети, поддържа разместване и групиране на иконите в основното меню и позволява различнo видео сортиране. Това са само три от полезните добавки на Sony. 

 

От гледна точка на дизайн Android скинът на компанията има за цел да направи Gingerbread максимално сходен с Ice Cream Sandwich, за да бъде преходът по-безболезнен за потребителите. 

След работа с някои от актуалните смартфони на Sony скинът на японците успя да се превърне в наш фаворит, изпреварвайки Sense, TouchWiz и др. 

 

Floating Touch

Най-важната иновация, с която Sony промотира Xperia Sola, е навигацията без докосване, чието маркетинг име е Floating Touch. Макар засега да няма особено голямо практическо приложение, технологията е едно от онези почти магически изживявания, които доставят огромно удоволствие и чувство да докосване (ха, схванахте ли го?) до бъдещето. 

Дигитайзерът на Xperia Sola разполага с два капацитивни сензора. Единият е стандартен, използва се за класическа навигация и поддържа мултитъч, а другият е по-силен и създава "сензорно поле" на около 2 см над повърхността на екрана. Той поддържа само една (без)контактна точка. 

Засега Floating Touch се използва само за раздвижване на един от анимираните тапети и по-лесно селектиране на дребни линкове в браузъра. Sony обаче споделя, че технологията ще получи свое API в ъпдейта до Ice Cream Sandwich и разработчиците ще могат да я използват в приложенията си. 

 

Smart Tags

Sony е една от компаниите, които се опитват да създадат екосистема около NFC модулите в устройствата си, а не просто да ги вграждат. Подобно на Xperia S и Xperia P, Xperia Sola поддържа работа с чиповете Smart Tags и дори идва с два от тях. Единият е конфигуриран за действия след събуждане, а другият - за такива преди лягане. Ако предварително създадените конфигурации не ви допадат, може да създадете свои чрез безплатно приложение, достъпно в Google Play

Работата със Smart Tags е бърза, удобна и създава усещане за футуризъм. Ако отделите няколко минути за анализ на ежeдневието си и поставите чиповете на наистина смислени места, задавайки им подходящи команди, те наистина биха могли да улеснят ежедневието ви.

 

Няколко тестови снимки

 

 

 

Заключение 

Sony Xperia Sola е страхотен смартфон, вероятно един от най-добрите в своя клас. Добрият хардуер осигурява бърза работа, дизайнът е характерен и удобен, а от гледна точка на софтуер имаме обещание за Ice Cream Sandwich. От своя страна Floating Touch и Smart Tags са интересни функционалности, които могат да ви убедят да изберете Xperia Sola пред други сходни устройства.