През миналата година ви представихме не един, а три ултрашироки модели на LG: LG 25UM58, LG29UM58 и 34UM58 (в печатното ни издание). Сега на фокус минава последният модел ултраширок екран на корейския гигант, с който LG се опитва да разчупи бариерата между достъпните, но недостатъчно добри ултрашироки екрани и богатите функционалности на еквивалентите им от висок клас. Това е LG 34UC79G.

Почти пълен пакет

LG 34UC79G е оборудван с всичко, нужно на един геймър. Той идва с 144 Hz честота на опресняване, IPS панел, предоставящ изключително точни цветове, дисплей с извивка с радиус 3800 мм, висококонтрастно съотношение и поддръжка на Free Sync - anti-tearing технологията на AMD. И всичко това на цена от около 1000 лв.

Вероятно вече се питате къде е уловката. Е, тя е в резолюцията. 34UC79G е Full HD дисплей с оптимална резолюция 2560х1080. Или накратко - единственото нещо, извадено от пакета, наречен “ултраширок премиум екран”, е 4К резолюцията. Някои от вас ще приемат това за минус, особено при екран от 2017 г., но лично аз го намирам за добро решение по няколко причини. Първо, когато говорим за гейминг, много по-важно е цветовото препредаване, контрастно съотношение и технологии, осигуряващи перфектна и бърза картина без досадни накъсвания. Второ, изключването на 4К логично води до по-ниска цена. И трето, този монитор дава възможност да се възползвате от полезни функционалности, без да ви е нужен ултраскъп хардуер.


В друга лига

Дизайнът на LG 34UC79G не е типичен за марката, чиито продукти по-често влизат в ранглистата “елегантен бизнес модел”. Визията на монитора напомня в пъти повече на монитор на Republic of Gamers, отколкото на класическо LG, но не е чак такова изключение. Подобен дизайн видях и миналата година от модела LG 24GM77, но при 34UC79G той е дори още по-добре разработен. Съчетанието между лъскави с матирани повърхности прави иначе агресивните червени акценти да се сливат по елегантен начин с черното шаси.

По отношение на възможностите за свързване на LG34UC79G трябва да отбележа преди всичко колко удобно са разположени всички портове. Няма да имате проблем със свързването и по отношение на интерфейси, поддържащи 144-херцовата честота на опресняване. И двата HDMI 2.0 конектора, и DisplayPort, версия 1.2, могат да се възползват от нея. Освен тях получавате още три USB 3.0 порта, аналогов аудио изход и 3.5-милиметров жак за слушалки. Мониторът не разполага с вградени тонколони.


Да си поговорим за калибрация

LG 34UC79G получава две огромни червени точки по отношение на цветово представяне и поддръжка. Първо, той идва със сертифицирана фабрична настройка на сивото и трите различни по температура цветови гами (топла, средна и студена). И второ, потребителският му интерфейс, освен че е лесен за достъпване и приятен за управление, заема само дясната част на екрана, което ви позволява много по-точна калибрация.

Сертифицирана фабрична калибрация на сивото.

Управлението се осъществява чрез един-единствен бутон - малко джойстикче, скрито в центъра на долната рамка на монитора, точно под логото на LG. Един клик изважда на показ малко кръгово меню, откъдето можете да отидете в две основни посоки за настройка. Ако изберете долната стрелка, получавате директен достъп към специализираните, предварително настроени гейминг профили и функцията Black Stabilizer. Ако сте следили предходни мои ревюта на монитори, сигурно вече знаете, че не съм фен на “специалните” профили и LG 34UC79G не прави изключение от правилото. FPS режимите изкарват неприятно жълто оцветяване на целия екран, RTS режимът пък избухва с рязко отмиване на цветовете и ненужно висока яркост. Не пропуснах обаче да се възползвам от Black Stabilizer функцията на настроения от мен цветови профил. Тя изсветлява тъмни участъци в игри без особена загуба на наситеността на черния цвят. Полезно нещо, особено в шутъри. От това меню също така можете да включите FreeSync технологията, от която аз не успях да се възползвам, тъй като съм с графичен процесор на Nvidia. За моя радост обаче LG 34UC79G идва и с функция за редуциране на motion blur, която работи при максималната 144 Hz честота на опресняване и беше напълно достатъчна за наистина качествена картина дори при супер бързи сцени.

Второто важно меню, до което можете да стигнете през кръговото меню, е същинското меню за настройка на монитора. Тук настройките са разделени в четири отделни категории: Quick Settings, Input, Picture и General.

В Quick Settings получавате достъп до настройка на яркостта и контраста на монитора, както и до увеличаване или намаляване на звука (ако сте включили слушалките си към него). В Input ще намерите достъп до настройки на резолюцията. В Picture пък ви очакват още предварително настроени режими на работа, през които само преминах набързо и забравих завинаги. Имам добри впечатления от режима Photo заради по-високата яркост на профила, която ми беше от полза при обработка на изображения, и Reading, който използвах в мързеливите си моменти, докато пишех в Google Docs (вместо да намалявам ръчно яркостта и контраста).

Почти перфектно цветопредаване още с изваждането от кутията.

Когато отворите самото Picture меню, ще забележите, че мониторът автоматично е пуснат в Custom режим. Той не се нуждае от калибрация, особено по отношение на температурата на гамата и сивото. Цветовата прецизност на LG 34UC79G е напълно достатъчна за гейминг, но не бих препоръчала монитора за професионална дизайнерска работа заради ниската наситеност на пикселите. Наложи се да направя малка цветова калибрация, като за целта можете да използвате или класическата трислайдова конфигурация или да влезете в менюто за шестосова калибрация. “Големите” настройки, които ще се наложи да внесете, е да намалите с един пункт Blue и да увеличите с 9 Magenta. И това е - вече може да се радвате на наистина точни цветове.

В Picture ще намерите още подменюто Enhancements, където са настройките на картината, като динамичен контраст (адаптиране на контраста на монитора спрямо външната светлина), ниво на черното, острота на изображението и супер резолюция. Последните две се очаква да направят картината “още по-HD”, но на практика при мен се получи дразнещ зърнист ефект. На low настройки по време на гледане на филм забелязах известно подобрение на детайла в картината, но тези функции не са нещо, което си заслужава да използвате постоянно.

По отношение на яркостно представяне LG 34UC79G има максимална яркост от 250 cd/m2. Контрастното съотношение пък е 1300:1. А благодарение на IPS панела получавате дълбоко черно и ярко бяло и широки ъгли на видимост.


Очаквано добро представяне

Тествах LG 34UC69 с двама от обичайните заподозрени - The Witcher 3: Wild Hunt и Overwatch - и двете игри, с които изкарвам времето си напоследък - Bayonetta и Sid Maier’s Civilization VI. При всяка от тях получих очакваното широкото визуално поле, което е от особено голяма ползва при шутъри като Overwatch. При нея 144-херцовата честота на опресняване е и най-впечатляваща и полезна за използване. Дори в най-натоварените с действие моменти екранът се представяше великолепно и не срещнах накъсване на картината, въпреки че не използвах Free Sync.

При The Witcher 3 и Bayonetta великолепното цветово препредаване на LG 34UC69 направи игрите да изглеждат още по-красиви, отколкото са. А и нека си го кажем направо - на колкото по-голям екран гледаш Bayonetta, толкова по-добре.

Колкото до Civilization VI, тук срещнах малък проблем, който е по-скоро от лично естество. Макар да имах по-широко поле на видимост, ми отне малко време да свикна с променената перспектива. Не е болка за умиране и в момента не ми е проблем, но имайте предвид, че ако преминавате от монитор със съотношение 16:9 към ултраширок модел (21:9), ще ви е нужен кратък период на адаптация.


Само за геймъри

Както споменах и по-горе, това е монитор, създаден само с геймъри наум. Макар с малки настройки да получите почти перфектна цветова прецизност, липсата на висока наситеност на пикселите вследствие от по-ниската резолюция лишава LG 34UC69 от титлата “монитор за всичко”. Или по-точно - монитор за работа, подходящ за работещите в сферата на графичния дизайн или фотографията. Почитателите на мултитаскинга като мен ще се зарадват на по-широкото работно поле, което позволява да разпънете на него няколко документа или страници. Или да си вършите работата, докато междувременно гледате любимия си сериал на достатъчно голям екран.

Бих казала, че ширината на LG 34UC69 го прави подходящ за видеообработка, но практическите му приложения извън гейминг наистина са без значение. Това е един страхотен ултраширок геймърски монитор, предоставящ всичките нужни за стабилно изживяване функционалности на в пъти по-достъпна цена от тази на ултрашироките екрани от висок клас, като например вече легендарния модел Acer Predator Z35. 34UC69 довежда премиум качеството на този тип екрани в сравнително достъпен ценови клас. И няма как да не го препоръчам.