Нарастващата популярност на механичните клавиатури започва да ги превръща в задължителен компонент от всеки стойностен геймърски сетъп. Те се характеризират с голяма издръжливост, качествени суичове, но и много често висока цена, която би могла да откаже много от купувачите, особено в тези трудни времена. Затова днес ще разгледаме едно по-достъпно предложение от Canyon.

Когато извадим продукта от кутията, винаги първото впечатление е породено от изработката. Корпусът на Interceptor GK-8 е изцяло метален и теглото ѝ от почти 1 килограм придава усещане за здравина и надеждност. За разлика от мишките (където е въпрос на предпочитание), при клавиатурите е важно да са тежки, защото така по-трудно биха се размествали по време на игра. Кабелът, с който се включва в USB портът, е преплетен с текстилни нишки, което го прави по-здрав, а дължината му от 180 см е повече от достатъчна. Феритният филтър в него осигурява внезапно предаване на сигнала и свежда до минимум електрическите смущения.

Сега идва големият въпрос, който вълнува всички – представянето по време на игра. В бюджетните механични клавиатури най-често се използват сини Outemu суичове, които са по-шумни поради наличието на една допълнителна пластинка в основата, а и цялостната конструкция на механизма при тях не е толкова стабилна. Interceptor GK-8 разполага с червени Outemu суичове, които са приятна изненада в този ценови клас. Цялостният им ход е 4 мм, но е нужно да бъдат изминати 2 мм за активация. Всеки от тях има продължителност на живота от 60 милиона клика, а символите върху тях са гравирани с помощта на Double Injection метода, което означава, че няма да се изтъркат с времето, а и той се отразява благополучно върху подсветката.

Windows или Start (в зависимост как го наричате) бутонът може да бъде заключен, за да не изпълнява обичайните си функции по време на гейминг сесиите. Това всъщност е от голямо значение, защото той е разположен между Shift и Ctrl, които в много игри се използват активно, така че опасността да отворите менюто на компютъра по погрешка е съвсем реална. Налична е вече задължителната anti-ghosting функция, която не позволява да се губят команди при по-бърза работа с клавиатурата, а NKRO технологията гарантира, че могат да бъдат използвани колкото се налага докосвания наведнъж и последователността, в която сте ги направили, ще се запази.

Общо механичните клавиши са 104, но има още 7 мултимедийни бутона. Един от тях е скрол и позицията му под спейсбара всъщност е по-практична, отколкото звучи. Останалите се грижат за контрол на звука, ниво на осветеност на клавиатурата, връщане, превъртане или пауза на музикални парчета или клипове. Всичко това е разположено върху скъсената поставка за ръце, която не е толкова издадена надолу като при други клавиатури, но все пак върши работа. Самата RGB подсветка има 21 налични режима, като 6 са предварително заредени, а има и 3 странични светлини. Останалите конфигурации могат да бъдат направени от гейминг софтуера, който може да се свали от официалния сайт на Canyon.

Какво може да очакваме от Canyon Interceptor GK-8? Преди всичко устойчивост. Благодарение на добрата изработка и споменатите технологии, имплементирани в клавишите, би следвало клавиатурата дълго време да остане „като нова“ дори след продължително ежедневно използване. Поради използването на червени суичове тя няма да е толкова шумна, колкото други конкуренти в този ценови клас, а възможността за персонализация на RGB подсветката посредством софтуера на Canyon задоволява нуждата за персонализация. 

Снимка: Canyon

Вижте още: Уникална селекция от Canyon, с която да влезете успешно в 2021