Едно от по-забавните неща, които можем да наблюдаваме като технологични журналисти, са промените в нагласата на потребителите към някои продукти. И тук не става дума за брандове - за тях след малко. Става дума за продуктовите категории. Допреди няколко години смартфоните бяха лукс, а днес са необходимост. Умните часовници бяха новото горещо нещо, а сега са просто странни джаджи, от които май нямаме нужда.

 

Напред в океана от продукти

Извън тези продуктови категории, в които изглежда вече сме ориентирани, се появяват и изцяло нови концепции, както и добре забравени такива. Така например за първи път дроновете се превръщат в смислени и достъпни продукти, макар и малко нишови. В същото време при тях съществуват модели, които са достатъчно евтини, че да са годни просто за забавление. Друга подобна сфера в технологиите е виртуалната реалност, която в рамките на само година се превърна от обещание в бъдеще време в пазарна реалност, за която всички говорят, а и немалко хора вече познават и употребяват.

Всичко това са важни елементи при една от най-забавните, трудни и отговорни задачи за екипа на HiComm за годината. Номинирането на продуктите в инициативата ни HiEnd Entertainment Product Awards изисква да обмислим не просто кои са най-добрите и успешни продукти за годината. Важно е да обърнем внимание и на динамиката в бранша, да проучим и помислим какво ново се е случило, доколко има значение в световен мащаб и доколко има значение локално.

 

Един от вас спечели флагманът Samsung Galaxy S7 Edge и камерата за VR - Gear 360, заради участието си в HiEnd EPA 2016.

 

Затова и за поредна година имаме промени в категориите, които освен това предизвикаха немалко дискусии в екипа. Например премахването на таблетите от гласуването беше сравнително лесно решение. Не че няма нови модели таблети, нито пък че сме спрели да ги купуваме. Просто тази година при тях няма нищо повече от закономерни ъпдейти, както и продължаващата им инвазия към света на преносимите компютри.

Не толкова просто беше да се простим с категориите за смарт аксесоар и иновация на годината, поне на първо четене. В крайна сметка обаче и двете категории не носят нещо, което да вярваме, че е вълнуващо и определящо за технологичната сфера. Защото нито смарт аксесоарите ни изненадаха с нещо, нито видяхме съществена, полезна и качествено нова иновация. И двете категории, подобно на таблетите, показваха закономерното преминаване с малки, макар и уверени крачки напред. Което не е причина за отличаване с номинация.

 

Иновациите се оценяват високо и Lenovo Yoga Book е доказателството от HiEnd EPA 2016, където взе титлата за най-добър ултрабук на годината. Зад него се наредиха последователно ASUS UX360, HP Spectre 13 и Acer Swift 7.

 

Новите в играта

Тъй като, когато вземеш, трябва и да дадеш, нямаше как просто да премахнем категории, в които не вярваме. Затова и превъртяхме лентата, за да се сетим какво ни направи впечатление през годината. На първо място естествено е виртуалната реалност, която превзе света. Тази категория лесно получи номинациите си, но убедителният победител PlayStation VR дойде като изненада. Не за друго, а защото от трите номинирани изживявания това на HTC Vive(останал на последно място) е най-впечатляващо, поглъщащо и реалистично. Въпреки това тайванският шлем остана на последно място, а отрочето на Sony си спечели една от най-убедителните победи в инициативата тази година, побеждавайки дори най-популярния от този вид продукти - Oculus Rift, който зае втората позиция в класацията.

 

Сравнително достъпната цена на PlayStation VR и популярността на PS4 като гейминг платформа, изкара VR шлема на Sony пред HTC Vive и Oculus Rift

 

Другата нова категория, която за малко не влезе в миналогодишните номинации, са дроновете. Ако през 2015 писахме за тях като за нещо специално и недостъпно, то днес дроновете се превърнаха в играчка за почти всеки и в допълнителен метод за изразяване за видеографите. Това стана благодарение на две премиери през есен­та - на GoPro Karma Drone и DJI Mavic Pro, които са едни от най-малките достъпни, но и способни дронове на пазара. Битката между двата модела беше до последния момент, като с едва няколко гласа разлика спечели GoPro. Дали причината е по-широката употреба на отделните му елементи или познатият бранд, няма как да знаем. Последният модел, който номинирахме - Parrot BEBOP Drone 2 -  изостана зад лидерите с повече от 1900 гласа.

 

Потребителските дронове са по-достъпни от всякога и битката очевидно се води между GoPro и DJI, с малка преднина за GoPro Karma Drone тази година.

 

Без тези затруднения GoPro Hero 5 Black напълно доминира последната ни нова категория - екшън камерите. Категория, която GoPro изглежда създаде и запълни сама, въпреки че конкурентите от Sony и Olympus не отстъпват по нищо. Потребителската любов обаче е насочена към американската компания, съдейки по резултатите от гласуването за екшън камера за 2016 г. GoPro Hero 5 Black води с убедителните 3 хиляди гласа пред другите двама номинирани продукта: Olympus TG-Tracker(второ място) и Sony FDR-X3000R Action Cam(трето място). Всъщност, сборно гласовете за последните двата едвам надхвърлят половината от броя гласове за модела на GoPro.

 

До кога ще се запази преднината на GoPro при екшън камерите? Тазгодишният победител в категорията е GoPro Hero 5 Black

 

Някои неща не се променят

Говорейки за потребителската любов, няма как да не започнем с абсолютната доминация на Samsung в три от категориите. При смартфоните от висок клас Galaxy S7 Edge напълно буквално отвя конкуренцията, като единствено iPhone 7 Plus показва някаква съпротива. С около 60% от гласовете корейската компания и най-добрият смартфон, който е изкарвала на пазара, очевидно не се влияят от проблемите, нито от факта, че всички други номинирани са по-актуални модели. Първият смартфон с двойна камера на Apple пък събира други 25% от гласовете, с което показва, че компанията има фенове у нас, но явно крайно недостатъчно за победа. Другите номинации(подредени по позиция от третия нататък) - Sony Xperia XZ, HTC 10,  LG G5 и Moto Z - си поделят останалите 15% от гласовете, което показва и на практика, че при скъпите смартфони положението е „двамата големи и всички останали“.

 

За поредна година Samsung печели безапелационна победа в категорията за смартфони от висок клас.


Другата категория, в която Samsung демонстрира абсолютна доминация, е при умните телевизори от висок клас с модела си 55KS9002. Очевидно извитият екран и красивият дизайн са ключът към потребителите, като в тази категория сте дали малко под 50% от гласовете си за Samsung. Разпределението надолу е по-равномерно и второто място печели OLED E6 на LG, който води пред Sony Bravia ZD9 4K HDR с няколко гласа, а двата модела си разменяха позицията през цялото време. Тук за екипа беше изненадващо, че OLED моделът на Philips с Ambilight остана чак на четвърта позиция. Последен в класирането остана Panasonic TX 65DX900E.

 

Абсолютната доминация на Samsung при умните телевизори изглежда няма как да бъде спряна. Samsung 55KS9002 е вашият избор за смарт телевизор от висок клас.

 

При умните телевизори от среден клас Samsung отново взима титлата със своя 49KU6472, но с доста по-малка разлика. Следващите трима - Sony, LG и Philips, пък се побират в рамките на 150 гласа разлика, като позициите им също се променяха динамично в гласуването. Именно в този клас изглежда конкуренцията е по-усилена и потребителските предпочитания не са чак толкова остро изяснени. Номинирани бяха(подредени по позиция от втория нататък) Sony 55XD8577, LG UH668V, Philips 65PUS7601 и Panasonic TX 49DX650E.

 

Samsung 49KU6472 е победителят при смарт телевизорите в среден клас в EPA 2016.

 

 

Новите шампиони

Подобна е ситуацията и в средния клас смартфони. Категория, която въведохме миналата година, но изглежда още по-важна през 2016-а. Тук интересно наблюдение е, че имаме петима китайски претенденти, придружени не от кого да е, а от Apple. Докато наличието на азиатски компании съвсем не е необичайно, участието на Apple би било немислимо само преди година. Въпреки включването на първия евтин, но смислен и красив модел на компанията от Купертино, лидерът тук е Huawei и топ моделът им P9. Очевидно комбинацията от прилични спецификации, камера, разработвана с легендарната фотографска компания Leica, и приятният дизайн са елементите, които работят за спечелването на потребителската любов. Тук разликата между Huawei P9 и iPhone SE не е чак толкова драматична, като следващите две предложения - Lenovo K5 Note и OnePlus 3, също не са толкова далеч един от друг. В дъното на класацията са Coolpad A8 MAX и Oppo F1 Plus, които имаха ограничено предлагане в България, което явно е огромен фактор в гласуването.

 

Очевидно комбинацията от красив дизайн и топ спецификации се харесва на потребителите на смартфони. Huawei P9 е едно от доказателствата за това в тазгодишното гласуване.

 

Без изненади

Въпреки желанието ни да сме иновативни, в някои категории претендентите и предпочитанията ви изглеждат непроменими. Така например при мониторите отново се оформи люта битка между Samsung и LG, спечелена отново, макар и с малко, от LG, с модела 34UM67, пред предложението на Samsung - LC27FG70FQUXEN. Зад тях остана Acer Predator XB321HK, следван плътно от Philips 272G5DYEB и ASUS ROG Swift PG279Q. Последната позиция пък зае едно от най-новите предложения на AOC - AGON AG271QG.

Без особена изненада LG си осигури поредна титла в категорията за монитор с ултра широкия LG 34UM67.

 

Подобен сблъсък имаше и между Sony и Panasonic в категорията домашна аудио система, където победата на Sony се реши в последния момент с минималното надделяване на модела Sony HT-RT5 пред Panasonic SC-PMX100HD5. След тях останаха Samsung HW-K650 и LG SH5.

Безапелационна победа за поредна година взе JBL в категорията мобилна колонка със своя Charge 3. Тук, изненадващо, тежката борба беше за второто място. Него Harman/Kardon спечели с няколко десетки гласа с новия Go + Play, пред предложението на Sony - SRS HG1. След тях останаха миниатюрният Philips Pixel Pop и оригиналният UE Roll 2.

 

В света на аудиото фаворитите продължават да са едни и същи - Sony и Panasonic при домашните системи, и JBL при преносимите предложения с тазгодишния си модел Charge 3.

 

Може би най-тежкият сблъсък в инициативата тази година беше на гейминг арената. Там ASUS ROG G752VS и Alienware 17 R3 (2016) дружно отвяха конкуренцията, печелейки по близо 30% от гласовете ви. Проблемът обаче е, че разликата между двата модела до последния момент преди края на гласуването се изразяваше в 2 - 3 гласа. Това показва, че тронът на Alienware, който спечели в крайна сметка, е все по-силно разклатен на българската сцена от умното съотношение цена/качество, което ASUS успява да предложи в този клас машини. Следващата двойка в категорията са Acer и Lenovo, като тайванците и техният Predator 17 спечелиха третото място, оставяйки четвъртото за новия Lenovo Ideapad Y910. Разочарованието в категорията е Razer Blade Pro, който поставихте на едно ниво на дъното на класацията със съвсем новите и недобре познати на нашия пазар Omen лаптопи на HP.

 

За поредна година гейминг лаптопите са една от най-оспорваните категории в инициативата. Alienware трябва да се постараят много с новия си R4, за да запазят преднината си пред конкуренцията, станала минимална при царуването на R3 модела от тази година.

 

 

Във фотографията е спокойно

Също без особени изненади и с абсолютни победи се отличиха трите фотографски категории. При категориите за фотоапарат с вграден обектив Canon взима титлата със своя G7X Mark II. Почти 2500 гласа по-надолу се намира втория с класацията според вас - Sony RX100 Mark V, като между него и последният, Panasonic DCM LX15 няма кой знае колко голяма разлика в събраните гласове.

При безогледалните модели отново води Canon с ЕОS M5 , следван от Sony с A6300. Трета позиция заема Olympus OM-D E-M1 Mark II, а четвърта и пета от съответно Fujifilm X-T2 и Panasonic GX80, чийто сборни гласове едвам достигат тези на Olympus. 

 

Първата истински смислена стъпка на Canon в света на безогледалните апарати с EOS M5 им носи най-убедителната победа тази година.

 

При DSLR апаратите за любители тази година предложихме два модела от най-ниския сегмент и Pentax K-70, който е малко по-скъп. Въпреки това той е последен, а шампионът в категорията е Nikon D3400, а Canon заемат второто място с 1300D. Хубавото на тези категории е, че въпреки трудната година за фотографските брандове, продуктите им успяха да привлекат достатъчно позитивно влияние.

 

Тежката категория на DSLR фотоапаратите за любители носи поредна награда в лагера на Nikon за D3400.


Това, което оставихме за другия път

Споменах, че освен значението на про­дуктите за глобалното развитие на технологиите, търсим и локалното им отражение. Затова голямата липсваща категория през 2016 г. са джаджите за придвижване и най-вече електрическите скейтбордове. Категорията, която променя западния свят, у нас все още е абсолютно непозната заради неподходящата инфраструктура и безумно високите цени. В подобна позиция бяха дроновете допреди само година. Затова и за следващата година ни пожелавам повече нови категории, които са в крак със световните тенденции, включително и за електрически скейтове.

Тагове: