Когато става дума за смартфони от най-висок клас, няма място за компромиси и компанията, която е най-добре запозната с този факт, вероятно е HTC. Въпреки революцията в дизайна на Android флагманите, която направи HTC One (M7) през 2013 г., тайванците така и не успяха да постигнат особен успех поради някои ключови несъвършенства в този и следващите си модели. Заедно с един от най-мрачните си финансови отчети компанията пуска на пазара новата си надежда - HTC 10. Пред него стои нелеката задача да обърне тенденцията, като въпросът на дневен ред е дали това е възможно.

 

Още от същото

За четвърта поредна година HTC залага на познатия дизайн, който включва алуминиево тяло, излято от едно парче метал, което остава усещане за здраво и стабилно устройство. Единствените пластмасови елементи са двете линии за антените на гърба и върха на устройството. Лицевата страна е заета от дисплея, който се слива с метала, а най-радикалната и впечатляваща част е скосяването на гърба.

Най-голямата визуална промяна всъщност е резултат на промените в BoomSound говорителите. Те отново са два, но долният е преместен на дъното на устройството и се грижи за ниските тонове, докато на горния са поверени високите. Звукът тук не е на нивото на предшествениците, но продължава да е отличително добър спрямо конкурентите. Тази промяна е наложена от добавянето на сензор за пръстови отпечатъци под дисплея. Другата по-драматична визуална промяна е в камерата, която леко стърчи от гърба на устройството, с цел да даде място на оптичната стабилизация на изображението.

 

 

Подобно на миналогодишния модел и тук бутоните успяват да направят впечатление. Този за отключване кликва добре и има текстурна повърхност, с която се разпознава само с докосване. Копчетата за контрол на звука също се усещат добре и се натискат лесно и безпроблемно.

Всичко това изглежда наистина приятно, особено различното отразяване на светлината от скосения гръб. Също така страните на HTC 10 са напълно гладки, което дава допълнително усещане за сигурност в ръката. В крайна сметка обаче визията на телефона, въпреки че ми харесва изключително много, е безинтересна и далеч от вълнуваща.

 

 

Най-накрая добра камера

Най-големият проблем на HTC в последните години са камерите, чието представяне варира от неубедително, до отявлено посредствено в миналогодишния One M9. В 10 камерата е с познати от конкурентите спецификации - 12 MP сензор, широка бленда f/1.8, лазерен автофокус и оптична стабилизация. Така 10 безспорно се нарежда като смартфона с най-добра камера, който HTC са създавали. Това обаче не е достатъчно, тъй като фокусът и снимането не са толкова бързи, колкото в Galaxy S7, а повечето снимки са преекспонирани, което води до загуба на детайли в по-светлите зони. Това не означава, че камерата на HTC 10 е лоша, но цената на флагмана изисква перфекционизъм.

 

 

HTC 10 Sample Photos

Натиснете снимката за галерия със снимки от камерата на HTC 10

 

Предната камера също е значително подобрена, като освен това е първата селфи камера с оптична стабилизация. Сензорът тук е 5 MP, като камерата е способна да направи остри снимки и видеа в изненадващо тъмна среда. Предвид селфи ерата, в която живеем, това е огромен и важен плюс.

 

Спецификации без изненада

Напълно очаквано HTC 10 е оборудван с най-добрите спецификации, налични на пазара. Чипсетът е Qualcomm Snapdragon 820, придружен от 4 GB RAM и 32 GB вътрешна памет, както и слот за microSD карта. Звукът на 10 е едно от по-интересните нововъведения, като 3.5 мм жак, разположен в неудобния горен край на телефона, поддържа hi-fi слушалки. Освен това има и специален софтуер, с който да настроите звука според ушите и слушалките си.

Подобно на предните флагмани на компанията и HTC 10 работи светкавично бързо и надеждно. Всички приложения се отварят бързо, което се отнася и за преминаването от една програма към друга. За няколкото дни, в които използвах устройството, така и не успях да го накарам да се забави или да забие. От компанията казват, че са работили по оптимизация на софтуера и хардуера, така че работата на телефона да е по-добра, и изглежда са се справили успешно.

 

 

Батерията, която се превръща във все по-голям проблем за смартфоните, тук е с капацитет 3000 mAh. HTC твърди, че това е достатъчно за два дни работа, но на практика това е възможно само при много лека употреба. По-важното е, че телефонът успява да издържи цял ден при интензивна работа без проблем. Той поддържа и наистина бързо зареждане през USB Type-C порта си, така че дори да имате само 5 - 10 минути в контакта, ще си осигурите няколко часа работа.

 

Софутер за комплименти

В света на изумителните количества bloatware, които преследват Android смартфоните, HTC успява да блесне изключително ярко със своя Sense 8. Преди да похваля този ъпдейт, уточнявам, че Sense винаги е бил сред любимите ми интерфейси, но тук тайванците постигат нови висоти. Всички странни решения за скинове, допълнителни менюта и дублиращи се приложения са изоставени, като визуално Sense 8 е изключително близък до чистата версия на Android 6 Marshmallow.

 

 

Впечатляващото на фона на почти всички други брандове е, че HTC 10 има само по едно приложение за галерия, камера, музика, браузър и т.н. Освен това повечето от тях са предложенията на Google, а тези на HTC са издържани в Material Design езика, който Google препоръчва.

В софтуера се забелязват и дребните намеси на HTC, които обаче са по-скоро приятни и не са задължителни. Така например можете да разполагате елементи по началния екран извън стандартната решетка или да използвате някой от скиновете, които компанията предлага. Този подход отличава HTC от практически всеки друг Android производител и дано бъде сигнал за бъдещето на всички интерфейси на пазара.

 

Достойнство без вълнение

HTC 10 е резултат на няколко погрешни опита, които тайванската компания направи в последните години. Той комбинира топ спецификации, перфектна работа, най-приятния прочит на Android на пазара и добра камера с познат дизайн, който може и да не е вдъхновяващ, но пък е красив и надежден. Всичко това са характеристиките на смартфона, който очаквахме от HTC преди няколко години, но ако има модел, който може да помогне на компанията да изплува от финансовото дъно, то може би е именно 10.

 

HTC 10 ще е на пазара у нас в края на месеца