„Колкото по-рано, толкова по-добре“ – това е мотото на експертите по отношение на профилактиката на здравето на сърдечносъдовата система дори по отношение на най-младите и активни хора. Болести на сърдечносъдовата система могат да се появят при всеки, затова ранната диагностика е от ключово значение, независимо от възрастта. За нея помага и HUAWEI WATCH GT 3 Pro, смарт часовник, сред чиито здравни функции вече е и съставянето на електрокардиограма. Експертите се обединяват около мнението, че правилната диета, цялостното качество на живот и ранната диагностика на отклонения в сърдечния ритъм могат да ни предпазят от по-сериозни последствия. Представяме ви данните от актуално проучване за Huawei, направено в България, още 8 европейски държави и Турция. То покрива над 5000 души, 515 от които в България.

Близо 2/3 от европейците познават сърцето си и редовно проверяват здравето си

Жените мерят кръвното си налягане по-често от мъжете, а проучването разкрива още интересни вярвания на хората относно сърдечните заболявания и тяхната превенция. Според него само 65% от анкетираните мерят редовно кръвното си налягане. Сред жителите на изследвания регион убеждението „аз съм това, което ям“ вече е твърдо установено. 91% от участниците вярват, че навиците на хранене оказват значително влияние върху кръвообращението, включително и сърцето. Сърбия и Гърция отбелязват най-високо осъзнаване на този факт, а на дъното на тази класация е Турция със 78%. В България 85% вярват, че диетата може значително да повлияе на работата на сърцето.

Тази теория се потвърждава от международни общности, фокусирани върху кардиологията и високото кръвно налягане. Те сигнализират, че основната причина за бума от сърдечносъдови заболявания е неправилното хранене. Добрата новина е, че обществото отчита този факт – 91% от участниците в проучването осъзнават колко е важна е правилната диета за нашето сърце и цялостно здраве. Любопитен резултат е, че 42% от българите смятат, че най-полезно за сърцето е червеното вино. Пред него според нашето население са само морската риба, червеното цвекло, зеленият чай, пълнозърнестите храни и авокадото. Всъщност според експертите ключът към здравословното хранене е в правилните пропорции: повече продукти с растителен произход, отколкото месо, ограничаване на солта и даване на предимство на рибеното и растителните масла. Относно виното – те съветват да пием по чаша не повече от два пъти седмично.

Образованието по отношение на здравословното хранене дава добри резултати. Според здравното проучване на Huawei 63% от жените смятат ядките за най-полезния за здравето продукт, докато 57% от мъжете смятат, че най-добрият избор е рибата. Благодарение на различни здравни кампании едва 2% от анкетираните смятат пържените храни за полезни за тялото. Една балансирана здравословна диета се разработва с отчитане на индивидуалните нужди, тегло, височина, здравно състояние и физическа активност.

Младите хора не се фокусират върху изграждане на здравословни навици

Постоянно растящата динамика на ежедневието се отразява на вниманието, което се отдава на профилактиката на сърдечносъдовите заболявания, особено сред младото поколение. Много от участниците в проучването на възраст 18-29 години смятат, че дори в тази възрастова група хората трябва да започнат да обръщат внимание на здравното си състояние. Конкретно в България обаче тази тенденция е по-слабо изразена, отколкото в другите държави. Общо за проучването 26% от участниците в него посочват, че осъзнатата грижата за сърцето трябва да започне между навършване на 20- и 30-годишна възраст, докато в България това посочват само 20% от анкетираните. Най-много участници у нас, 30%, смятат, е грижата за сърцето трябва да започне след навършване на 30.

 

От друга страна проучването показва, че точно хората на възраст 20-30 години най-често игнорират симптоми, потенциално говорещи за проблеми със сърдечносъдовата система. Това е обезпокояваща тенденция, имайки предвид, че точно тази група обикновено е изложена на по-високи нива на стрес. В същото време младите хора са по-склонни да занемаряват здравето си по много начини – много от тях имат ниско ниво на физическа активност, по-вероятно е да използват стимуланти и обръщат по-малко внимание на балансираната диета. Тук отново тенденцията е по-обезпокоителна за България, отколкото средно за участващите държави. В тях според проучването 50% от хората на възраст между 20 и 30 години игнорират потенциално опасни симптоми, докато у нас този процент достига 61%. Много по-лесно е болестите да се предотвратяват, отколкото лекуват, затова комуникацията на здравословния начин на живот и неговотo значение за предотвратяване на проблеми със сърдечносъдовата система е особено важно.

Здрав дух в здраво тяло

Дори най-добрата диета не може да гарантира пълно здраве, ако липсва достатъчно физическа активност, затова е от ключово значение тя да се промотира още от най-ранна детска възраст. Възрастните от своя страна трябва да посвещават поне 30 минути всеки ден на физическа активност. Редовната физическа активност може да се стимулира и проследява от смарт часовници със здравни функции и спортни режими, които позволяват да следите постиженията и прогреса си в приложението Huawei Health, налично освен за Huawei смартфони и за iOS и Android платформи. То следи още важни параметри като ниво на стрес и качество на съня, тъй като менталното и физическото здраве се неразривно свързани. На въпрос в проучването „Кое кара сърцето ви да бие по-бързо?“, топ отговорите са стресът и любовта. Все пак 22% от отговорите са за стреса, като за България стресът също води като отговор, но със само 15%. За сметка на това 10% от анкетираните българи, повече от средните 7% за проучването, свързват ускорения пулс с любовта.

Сред най-популярните смарт часовници в момента в България са Huawei Watch 3, Watch GT 3, Watch GT 3 Pro, Watch GT Runner, Watch GT 3 SE, Watch Fit 2 и други. Всички те поддържат множество спортни режими, измерване на пулса, насищането на кръвта с кислород, стреса и качеството на съня.

HUAWEI WATCH GT 3 Pro – за активния човек, който иска да е здрав

Първата стъпка в посока превенция е тя да бъде широко достъпна. 86% от анкетираните споделят, че биха използвали функция за съставяне на кардиограма от смарт часовник, ако има такава, а в България делът на желаещите е още по-висок – 90%. Интересно е да се отбележи, че 77% от участващите в проучването правилно определят какво точно е електрокардиограма, а този процент е още по-висок в България – цели 83%.

HUAWEI WATCH GT 3 Pro следи пулса в реално време, което е полезно не само за спортистите, а и за всички, изложени на риск от сърдечносъдови заболявания. Той също така може да съставя електрокардиограма, а нейното следене е стъпка в изграждане на полезни здравословни навици.

HUAWEI WATCH GT 3 Pro предлага още достъп до приложението Huawei Health, тренировъчен режим с над 100 различни активности, IP68 водо- и прахоустойчивост. Водоустойчивостта е изключително важна функция за всеки спортен часовник, като плуването и водната аеробика са ефективни и безопасни начини за укрепване на сърдечносъдовата система. Часовникът измерва нивото на стрес и температурата на кожата, а благодарение на технологията TruSleep анализира и възстановяването ни по време на сън.

С напълно заредена батерия дамската версия на HUAWEI WATCH GT 3 Pro може да се използва до 7 дни, а мъжката до 14 дни. Часовникът е съвместим с HMS, Android, и iOS системи, като за Android смартфони се препоръчва да се изтегли първо AppGallery и оттам Huawei Health. През Huawei Health, HUAWEI WATCH GT 3 Pro може да се свърже с приложението Strava, за да споделяте спортните си постижения с приятелите.

Снимки: Huawei