Летният сезон набира скорост и в ежедневието започват да се промъкват всевъзможни приложения, за които при други обстоятелства не бихме и помислили - било то за навигация, консумация на течности или просто поредния начин да убиете малко време. Но сред тези приложения може да се крият редица опасности, които трудно бихте идентифицирали на пръв поглед.  
Най-лесната рецепта е да проверите дали приложението разполага с достоверен източник и дали не изглежда като прекалено леснодостъпно копие на вече популярен софтуер. Ако не отговаря на първото условие и съвсем сигурно попада във втората категория, то нашият съвет е да се откажете от инсталацията.  
Но не можем да се заблуждаваме, че този принцип на действие важи за всички 1.6 милиона приложения в App Store за iOS и поне още 3 пъти толкова в Google Play за Android.  
Според специалистите само през този месец са забелязани близо 200 приложения за Android, които са причинители на зловреден софтуер и са инсталирани на около 30 милиона пъти. Макар че магазините за приложения на Apple, Google, Amazon, Microsoft и други предлагат голяма защита срещу злонамерени приложения, те не са безпогрешни пазители и е възможно да се снабдявате с някои от приложенията си от по-широката мрежа - особено на настолни компютри. 
Приложенията, на които не бива да се доверявате, варират в цялата гама - от такива, които активно се опитват да получат достъп до банковите ви сметки, до такива, които следят местоположението ви малко по-често, отколкото бихте желали в идеалния случай. Все пак има начини да се защитите - стига да разчитате знаците, за които трябва да внимавате.

Първият от тях е популярността на приложението. Подчертаваме, че това не е точна наука и днес всичко е възможно - от това да се напишат хиляди фалшиви ревюта с изкуствен интелект и да се публикуват от ботове, до порочните практики просто да се открият методи да се избутат останалите конкуренти.  
Дори когато ревютата са истински, внимавайте за пристрастия: потребителите са по-склонни да положат усилия, за да съобщят за проблем с дадено приложение, отколкото за общо удовлетворение от него. Ако има оплаквания и ниски оценки, вижте какви са конкретните проблеми - и проверете дали разработчикът е отговорил и е помогнал. 
  
Това е по-трудно при настолните приложения, които получавате от интернет - те може да имат "потребителски препоръки" на сайта си, но е трудно да се разбере дали и те са истински. Потърсете отзиви за приложението на места като Reddit или Twitter, или потърсете отзиви в пресата или в независими портали за оценка като Trustpilot. 

 


Не е лоша идея да проверите и останалите приложения на разработчика. 

Видимото присъствие в интернет и социалните мрежи също може да ви помогне да разберете дали на даден разработчик може да се вярва. От друга страна, ако ви е трудно да откриете нещо за даден програмист или софтуерно студио, това може да е знак да бъдете предпазливи. Обикновено разработчиците много искат да популяризират работата си и да я направят достъпна за потребители и евентуални инвеститори.  
В Google Play Store за Android, можете да направите проверка в About this app (За това приложение), за да видите от колко време съществува приложението, или името на разработчика (под заглавието на приложението), за да видите другите приложения, които той създава. В Apple App Store за iOS, на страницата на отделно приложение можете да докоснете История на версиите, за да проверите дали приложението съществува от известно време, както и името на разработчика (в горната част), за да видите други негови приложения. 

Потърсете информация за финансирането 
Като споменахме инвеститорите, трябва да направим една забележка: има напълно надеждни безплатни програми и програми с отворен код, но те не са чак толкова много. Повечето приложения се финансират или чрез предварително плащане, или чрез текущ абонамент, или чрез реклами, които могат да бъдат или да не бъдат насочени към вашето местоположение, интереси и всичко останало, което приложението е успяло да изкопчи от вас. 
Може да се окаже, че приложенията, които са безплатни или много евтини, вземат повече от вас по отношение на събирането на данни. Бъдете предпазливи с безплатните приложения, които нямат очевиден източник на финансиране, особено ако виждате и други предупредителни знаци - може да плащате по начин, който не осъзнавате. 
В същото време не искате да плащате прекалено много за нещо, което не си струва или дори е злонамерено. Няма правилен или грешен подход, но това, което плащате за дадено приложение, и начинът, по който го плащате, са други съображения, които трябва да прецените заедно с всичко останало, което споменахме. 


Достъп до данни 
Вече навлязохме в дълбокия океан на поверителността на личните данни и е добре и вие да сте запознати с основната терминология. Официалните магазини за приложения за Windows, macOS, Android и iOS вече много добре изброяват разрешенията, от които се нуждае дадено приложение, преди да го инсталирате. Платформите на Apple са особено изчерпателни и ще ви кажат много за потребителските данни, до които приложението иска да има достъп. 
Можете да проверите разрешенията на приложенията и след инсталирането им: в раздел Privacy & Security (Поверителност и сигурност) в Settings (Настройки) на Windows, в раздел Privacy & Security в  macOS System Settings, както и в съответните настройки на  Android и iOS. 
Това, което търсите тук, е всичко, което не изглежда правилно: по-специално разрешения, които надхвърлят правомощията на приложението. Ако приложенията искат лична информация, като например местоположението ви или списъка ви с контакти, уверете се, че посочват основателни причини за това. 


Направете последна проверка 
За съжаление опасността невинаги е отминала, след като сте инсталирали дадено приложение и сте го използвали безпроблемно. Приложения, които са изоставени от първоначалните си разработчици, могат да бъдат поети от други страни, а приложения, които първоначално са изглеждали напълно добре, могат да променят имената и предназначението си при актуализация. 
Всичко това означава, че трябва да следите отблизо приложенията, които сте инсталирали, независимо от платформите, които използвате - не забравяйте да правите редовен одит и да се отървете от по-старите приложения, които вече не използвате. Ако държите инсталирани приложения, уверете се, че те все още работят така, както са били първоначално обявени. 
Както сме писали и преди, трябва да изтриете всички акаунти, свързани с тези приложения, както и да премахнете самите приложения от устройствата си. Това означава, че вие и вашите данни сте напълно отделени от приложението, което ви осигурява по-голяма защита и премахва всякакви връзки, които биха могли да бъдат използвани в бъдеще. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Можете да отключите iPhone в iOS 17 дори след при забравена парола, но трябва да сте бързи