Както се очакваше, 2012 година беше изпълнена с емоции в мобилния бранш. Таблетите продължават своето победоносно шествие по света, а едни от водещите производители на такива джаджи и смартфони се хванаха за гушите. В известен смисъл това беше и война на операционните системи iOS и Android. А докато двама се караха, в надпреварата за вниманието на потребителите, особено тези от бизнеса, се включи и Microsoft с тяхната нова и обещаваща операционна система Windows 8. В хардуерно отношение също имаше някои изненади. Припомнете си какви бяха те...

 

Софтуер в преход

Годината беше интересна в софтуерно отношение, тъй като всички основни мобилни платформи получиха нови версии. Най-впечатляващ беше прогресът на Android, която през третото тримесечие на годината вече държеше 75% от пазара на смартфони според данни на IDC, и е трудно да си представим, че скоро някой конкурент ще успее да я измести от първото място - на пръв поглед основният сблъсък ще бъде между втория и третия играч в глобалната мобилна игра. Google продължи да работи през годината по подобряването на платформата и ни срещна с две нови нейни версии, които продължиха да елиминират недостатъците и да добавят нови функции.

Сред акцентите бихме посочили добавянето на Project Butter - технология, която прави работата на интерфейса по-плавна; подобренията в лентата с известия; добавянето на услугата Google Now, която автоматично показва полезна за потребителите информация, базирана на ежедневните им действия и навици; и опцията за създаване на различни потребителски профили в едно устройство. Верни на традицията, Google ни представиха и нов смартфон в серията Nexus, който е произведен от LG, разполага с впечатляващи технически характеристики и в няколко страни се предлага на изключително ниска цена, която най-вероятно е сериозно субсидирана от интернет гиганта.

Канадците от RIM продължиха да работят по прехода към новата си мобилна платформа, разработването на която обаче се оказа по-трудно от първоначално очакваното. Това принуди компанията да промени на няколко пъти плановете си и графика за пазарната премиера и засега тя е планирана за 30 януари 2013 г., когато ще видим и първите два смартфона с нея. Междувременно пазарните позиции на платформата продължиха да се свиват, a мнозина анализатори вече не очакват BlackBerry 10 да успее да обърне нещата в полза на RIM.

 

Годината се оказа важна и за Microsoft. Компанията обнови почти всичките си основни продукти и услуги и предприе особено смел ход с Windows 8, като добави в платформата нов стартов екран, за пръв път пусна нейна версия за ARM процесори и дори представи своя линия от таблети. Заедно с това ни срещна и със следващата версия на Windows Phone, която е с променена архитектура спрямо предшествениците си и използва същото ядро като това в Windows 8. Платформата, която не е съвместима със старите устройства, се сдоби с поддръжка на екрани с HD резолюция, многоядрени процесори и NFC, подобрени възможности за многозадачна работа, съвместимост с нативни приложения и повече опции за персонализация. Nokia, HTC и Samsung вече започнаха да продават нови смартфони с нея, но тепърва предстои да видим дали пазарният й дял ще се увеличи - към края на третото тримесечие Windows Phone и Windows Mobile имаха едва 2%. Microsoft обаче има достатъчно пари за маркетинг, а от масираната реклама на Windows 8 ще се възползва и Windows Phone 8, така че платформата има реални шансове да заеме трето място в общата класация и дори да предизвика Apple за второто.

 

През изминалите месеци дебютираха и две напълно нови мобилни платформи, които едва ли имат голям шанс да се преборят с iOS или Android. Еволюция на проекта Boot2Gecko от 2011, Firefox OS е подкрепена от Mozilla и разчита на стандартни уеб технологии. Залага на HTML интерпретатора Gecko, задвижващ и популярния браузър; използва ядрото на Linux и добавя интерфейс, който е създаден изцяло от HTML и JavaScript. Първите телефони с Firefox OS очакваме през следващата година. Другата платформа идва от Nokia и по-точно от екипа, работил по MeeGo, който беше съкратен след прехода към Windows Phone. Сега нает от стартъп компанията Jolla, той разработва системата Sailfish с нов потребителски интерфейс, който ще бъде представен на 21 ноември, а по-късно ще научим подробности и за първия смартфон с нея (тук може да се допълни след дни). Компанията има големи амбиции и вече подписа договор с най-големия китайски дистрибутор на телефони и дори стартира алианс за развитие на екосистемата около Sailfish, който е базиран в Хонконг.

Таблети за всеки

И докато при смартфоните Android доминира безапелационно, не такова е положението при таблетите. Там iPad продължава да бъде лидер, което се дължи основно на обширната колекция от оптимизирани за таблети приложения. Досега Google не успя да стимулира достатъчно авторите на софтуер да поработят по-сериозно в това отношение, но нещата могат и да се променят след премиерата на първите таблети в серията Nexus. Произведеният от Asus Nexus 7 беше насочен към пазарната ниша на малките и евтини таблети, където доминираше Kindle Fire на Amazon. Устройството бързо успя да спечели фенове заради актуалния си хардуер и достъпната цена. През есента към него беше добавена версия с 3G възможнoсти, както и 10" модел - дело на Samsung, който предложи дисплей с впечатляващата резолюция 2560х1600 пиксела (300ppi), а ниската му цена в сравнение с iPad ще действа като стимул за покупка от потребителите и като поредната причина за авторите на приложения да създават таблетни приложения.

 

През последните месеци се появи и още една платформа, която най-вероятно ще успее да отнеме от пазарния дял на Android и iOS при таблетите - Windows 8. Тя разполага с оптимизиран за сензорни екрани начален екран и с магазин, предлагащ приложения с модерен интерфейс (новото име на интерфейса Metro) и позволява създаването на интересни хибридни решения, комбиниращи таблет и лаптоп. Предвид популярността на Windows не е трудно да си представим, че таблетите с новата версия ще успеят да реализират значителни продажби, още повече, че осигуряват същите възможности за продуктивност като тези на компютрите (или поне тези с Windows 8 Pro, защото за Windows RT все още има малко софтуер), но с удобството на директната интеракция чрез сензорен екран. Като цяло продажбите на таблети продължават растат и това показват данните на IDC за доставките през третото тримесечие. За година те са се увеличили с 49.5% до 27.8 милиона броя и с 6.7% спрямо второто тримесечие, а Android бавно, но сигурно подкопава пазарните позиции на Apple. Делът на американците е намалял от 59.7% преди година до 50.4% през третото тримесечие, а Samsung е увеличил своя от 6.5% до 18.4%. Amazon и Asus, които също залагат на Android, държат съответно 9 и 8.6%. Интересно е как ще се промени тази подредба през идните месеци - все пак Windows 8 е вече в продажба, а таблетите с платформата тепърва ще се множат.

 

Колкото повече, толкова повече

В съответствие със скъсяващия се цикъл на технологично обновяване, новите хардуерни възможности достигат все по-бързо до потребителите. Изминалата година не направи изключение от това правило и видяхме някои много любопитни нововъведения, които ще стават все по-масови. Четириядрените процесори вече затвърдиха позицията си като един от задължителните елементи за устройства от висок клас, макар че все още имаме съмнения дали приложенията могат да използват максимално техните възможности. NVIDIA успя да удари джакпота с четириядрения чип Tegra 3, който се появи в много таблети и телефони, включително и в първия таблет Nexus на Google, но през последните месеци на годината на сцената се появи и Qualcomm Snapdragon S4 Pro. Той залага на много по-актуална технология и осигурява много висока производителност. Това е и процесорът, който очакваме да се превърне в задължителен елемент за смартфоните от висок клас през следващата година. Засега модели с него анонсираха LG и HTC, но в началото на 2013 това ще направи и Sony. Високата производителност е нужна, за да се осигури работата на дисплеите с Full HD резолюция, които тепърва ще навлизат при смартфоните - засега такъв предлага само модел на HTC. При хай енд смартфоните с Android оперативната памет все по-често е с обем 2 GB, а сред интересните характеристики се промъква и функцията за безжично зареждане, която има широка подкрепа от различни производители.

 

През изминалата година станахме свидетели и на сериозно подобрение в качеството на мобилните снимки, сериозен принос към което има Nokia. През февруари компанията ни изненада с последния си смартфон със Symbian, който осигури камера с впечатляващата резолюция 41 МР. Nokia 808 PureView използва комбинация от сензор с големи размери, собствени алгоритми за обработка на данните и качествена оптика, правещи възможно заснемането на впечатляващи кадри практически без цифров шум, а освен това осигурява и опция за многократно приближение при записа на видео без загуба в качеството. Втората версия на технологията PureView се появи през есента с представянето на Lumia 920, като в този случай бе обърнато внимание на снимането при недостатъчна светлина чрез добавянето на система за оптична стабилизация за изображението. Като цяло смартфоните вече са снабдени с по-качествени сензори (най- често от типа със задно осветяване за по-висока светлочувствителност), по-добра и по-светла оптика и по-ефективни алгоритми за обработка на информацията.

Ще се видим в съда

Използването на патентите като начин за обуздаване на конкуренцията се превръща във все по-голям проблем, а последиците от него могат да се окажат много по-сериозни, отколкото изглежда на пръв поглед. Може би това е и причината с него да се занимае ООН, но регулаторните мерки в тази област тепърва предстоят. Делото в центъра на вниманието през годината беше между Samsung и Apple и в това няма изненада - корейците вече са най-големият производител на телефони и смартфони, а освен това отчитат впечатляващ ръст и в продажбите на таблети. Това прави компанията един от най-важните партньори на Google в екосистемата на Android, затова и атаката на Apple е с две остриета.

 

През лятото Apple успя да спечели важна победа в американския съд, който реши, че Samsung копира продуктите им и трябва да плати за това глоба от над 1 милиард долара. Предстои обжалване на решението, но то е знак за останалите производители да потърсят трета мобилна екосистема, в която да инвестират - най-големи шансове да стане такава има Windows Phone. Освен това в момента много от големите компании, правещи продукти с Android, плащат такси на Microsoft заради различни патенти, така че преходът към новата платформа може и да не е толкова нелогичен.

 

В средата на ноември HTC сключи споразумение с Apple, с което двете компании прекратиха съдебните си дела, но засега не са ясни какви са финансовите аспекти на сделката - тайванците най-вероятно ще плащат лицензионни такси. HTC обаче има и други основания за притеснения, тъй като Nokia има претенции към тях за 32 патента, които са заведени в 5 различни съдилища. Вече бяха повдигнати различни въпроси около патентната система в сегашния й вид и е очевидно, че нещата трябва да се променят. Друг е въпросът, кога ще се случи това, а междувременно потребителите са най-големите губещи, тъй като стойността на продуктите се увеличава заради плащането на патентни такси, а освен това скоростта на иновации се забавя.

 

Проблеми в ябълковата градина

Съвсем по график Apple представи и следващата версия на своя популярен смартфон. iPhone 5 е първата версия на устройството, която дебютира след смъртта на Стив Джобс, и това определено се усети. На първо място секретността, с която беше известна компанията, изглежда се беше изпарила и снимки на компонентите на смартфона се появиха в интернет месеци преди представянето. Те позволиха да бъдат сглобени и първите реални макети на телефона, но разбрахме, че показват реалния продукт едва при официалната премиера. Затова и изненадата при представянето му беше по-скоро фалшива. Техническите характеристики също бяха известни предварително и вече знаехме, че ни очаква по-голям дисплей с диагонал 4" и резолюция 1136x640 пиксела и по-бърз процесор.

 

С iPhone 5 дебютира и нов, по-малък конектор, който направи неизползваеми някои от старите аксесоари за телефона, дори и с използването на адаптер. Не закъсняха и скандалите. Първо потребителите започнаха да се оплакват от дефекти върху покритието на алуминиевия корпус и на Apple се наложи да затегне контрола на качеството в заводите на Foxconn, което оказа влияние върху количеството на доставките. След това дойде разочарованието от iOS 6 - в новата версия на платформата Apple замени приложението Google Maps със свой софтуер. Вследствие на това много потребители останаха без използваемо навигационно приложение, а в много случаи то осигуряваше погрешна информация. Проблемът бързо ескалира и дори доведе до публично извинение от шефа на Apple Тим Кук, а по-късно и до напускането на компанията на Скот Форстал, който ръководеше разработването на iOS. Другите важни новини около Apple бяха свързани с iPad. През тази година компанията представи три нови таблета, което показва и промяна в жизнените цикли на нейните продукти, които стават все по-къси. През пролетта дебютира iPad 3, чиято премиера беше напълно очаквана, но през есента компанията анонсира iPad 4, основните промени в който бяха добавянето на по-бърз процесор, по-малкият порт от iPhone 5 и подобрени безжични възможности. Заедно с него на бял свят се появи и по-малък таблет, с който компанията ще се бори с вълната от евтини 7" модели с Android като Nexus 7 и Amazon Kindle Fire. iPad mini е с процесор, като този във второто поколение на iPad и има 7.9" дисплей с резолюция 1024х768 пиксела, която имаха таблетите на Apple преди дебюта на дисплея Retina. Междувременно пазарните анализатори не останаха доволни от представянето на компанията и през ноември цента на акциите й достигна до най-ниското си ниво от началото на годината.

 

В България над точката на насищане

Може би най-важното събитие през годината за родните мобилни оператори се оказаха наложените от регулатора нови цени за терминиране на националните и международните разговори, които влязоха в сила през лятото. Сериозното намаление се отрази във финансовите отчети на телекомите за третото тримесечие на годината, които в допълнение на това трябваше да се борят и с натиска от намаляващите цени и свиващото се потребление, и с последиците от високата степен на проникване на мобилни услуги у нас от над 150%. Кризата определено остави отпечатък върху операторите и през годината се заговори и за смяната на собствеността им.

 

През есента се осъществи една от тези сделки и вместо поредния чуждестранен фонд, основен инвеститор в БТК стана банкерът Цветан Василев с 45% собственост чрез дружеството „Бромак телеком инвест". Други 34% държат руснаците от VTB Capital, инвестиционното звено на руската ВТБ банк. Сделката редуцира общия дълг на групата от около 1.7 млрд. евро до 588 млн. евро, а скоро се очаква и ново ръководство, което да представи и стратегия за развитие през идните години. На свой ред гръцката компания ОТЕ, която е собственик на GLOBUL и Germanos, потвърди, че обмисля евентуалната продажба на тези свои подразделения в България като част от стратегията за рефинансиране на задължения за 3.4 милиарда евро с падеж през следващите две години.

 

През есента Мтел представи тотално ребрандиране на компанията и дори доведе нов маркетинг шеф, който да поеме допълнителната работа след придобиването на фиксираните оператори „Мегалан" и „Спектър Нет". Освен това продължи да оптимизира разходите си и аутсорсна част от дейностите си, но пазарният й дял продължи да намалява. Телекомите продължиха да отчитат ръст в потреблението на мобилен интернет, а освен това не спряха инвестициите си във фиксирани услуги, които използват, за да допълнят пакетните си предложения.

Прочетете и обзора за мобилните компютри през 2012