Надали има нужда да спорим, че мобилните платформи се развиват значително по бързо Windows, OS X и всички Linux дистрибуции, взети заедно. Това всъщност е повече от логично, имайки предвид, че, до известна степен те представляват бъдещето. 

Всяка следваща година за iOS, Android и Windows Phone е по-динамична. През 2012 г. Apple представи шестия голям ъпдейт на мобилната си платформа, Google анонсира Android 4.2 Jelly Bean, а Microsoft - Windows Phone 8

Какво обаче ни очаква през 2013 г.? Слуховете все още са малко и долната статия няма за цел да ги синтезира, а по-скоро да даде прогнози по пътя на логиката. 

Очакваме вашите коментари със съгласия, несъгласия и разширения. 

 

Android Key Lime Pie

Смартфони за всички


Едно от малкото сигурни неща за следващата версия на Android е името - Key Lime Pie. Очаква се петият голям ъпдейт на най-популярната мобилна платформа в света да я направи достъпна за много по-евтини устройства, с което Google веднъж завинаги да постави края на обикновените мобилни телефон - сегмент, в който Nokia и Samsung все още доминират. Key Lime Pie също ще бъде резултат от проектите Butter и Roadrunner, благодарение на които Android работи по-плавно и по-дълго между две зареждания на батерията, като минималните системни изисквания на платформата ще бъдат значителни по-ниски от всички досега. По този начин притежателите на изключително евтин хардуер ще могат да се възползват от пълните й възможности, без да се чувстват ощетени от ограничения си бюджет. 

Key Lime Pie вероятно ще донесе повече контрол на Google, макар и без да се изправя на пътя на отворената политика на компанията, даваща възможност на производители и оператори да правят каквото (издевателство) искат със софтуера. 

Google няма сериозен интерес в запазването на един интерфейс на Android, тъй като основната цел на операционната система е да въвлича повече потребители в екосистемата на момчетата от Маунтин Вю. Въпреки това липсата на фрагментация и правилната работа на приложения от трети страни са важни елементи, които могат да привлекат част от iOS лагера. Именно затова сме склонни да вярваме, че Key Lime Pie ще бъде най-затворената версия на Android досега. 

Не очакваме сериозни промени по интерфейса на Android. Визуалният език Holo, въведен от Матиас Дюарте с Ice Cream Sandwich, дава отражения върху всички продукти на Google и със сигурност няма да бъде сериозно модифициран в близките години. 

 

iOS 7

Визуална реформа

Политиката на строга секретност на Apple може и да не е толкова добра, откакто Тим Кук е главен изпълнителен директор на компанията, но момчетата от Купертино все още знаят как да пазят своите тайни. Въпреки това можем да бъде сигурни за някои промени в iOS 7, голяма част от които са продиктувани от скорошните рокади в управленските постове на компанията. 

iOS 7 ще изглежда по изцяло нов начин. Разликата няма да бъде фундаментална от гледна точка на интеракция, но ще се отърве от всеки скюоморфичен елемент в платформата. Ако все още не знаете какво означава последната сложна дума, препоръчваме да прочетете поредицата ни от три статии "Добрите, лошите и злите интерфейси". 

Прочетете повече за бъдещето на iOS на следващата страница.

С Джони Айв начело на UI и UX отдела в Купертино, очакваме много повече "бели" приложения и алуминий на мястото на кожата. Очевидно е, че Айв е крайно вдъхновен от Дитер Рамс, един от бащите на съвременния продуктов дизайн, а, следвайки "Десетте принципа за добър дизайн" на немския доайен, всяко творения на добър дизайнер трябва да бъде честно. Това означава, че имитирането на кожа, плат и дърво върху дисплей е на път да се отиде. 

От функционална гледна точка не очакваме сериозни промени или нововъведения. Свикнали сме Apple да държи на по-бавния и методичен ход на иновацията, което си личи ясно в OS X

Очакваме Тим Кук и компания да наблегнат на приложението Passbook, което вероятно ще поддържа комуникация посредством NFC с iPhone 5S

До известна степен Apple разчита на добавянето на функционалност чрез приложения от трети страни, предоставяйки невероятна среда за тяхната разработка.

 

Windows Phone 8.*

Борбата за третото място продължава

Не е напълно ясно дали Microsoft ще поеме по пътя на Apple и ще представят нови версии на операционните си системи всяка година. Според някои Windows 9 и Windows Phone 9 ще бъдат представени още през 2013 г., но други твърдят, че можем да очакваме просто 8.* ъпдейти

Без значение как точно ще се наричат новите версии, Microsoft все още трябва да успее да докаже на масовите потребители, че Windows Phone е пълноценен заместител на iOS и Android. Платформата е силно затворена, но не включва богатия набор от приложения на iOS, което определено не е най-добрата комбинация. 

Очакваме Windows Phone 8.* да бъде максимално съвместима с десктоп версията на Windows и да включва малки подобрения на сигурността, подобрена система за гласов контрол и улеснения за разработчиците. 

Липсата на богат набор качествени приложения е ахилесовата пета, с която Microsoft трябва да се справи, за да разчупи омагьосания кръг, на който се дължи и малкия брой потребители. 

Четвъртата обещаваща платформа за 2013 г. е BlackBerry 10. Тъй като устройствата на RIM не са особено популярни в България, ще се въздържим от по-подробен коментар. Тук може да прочетете повече за новото начало на канадците

Коя мобилна платформа носи най-много обещания според вас?