През всички тези години Consumer Electronics Show (CES) успя да се наложи като изложението, което задава тенденциите в технологиите. Благодарение на него сме ставали свидетели на доказали се с времето иновации, но разбира се - и на концепции и прототипи, които никога не са стигали до потребителите. Но ако преди време голяма част от съдържанието гравитираше предимно около телефоните, то през 2022 г. ситуацията е значително различна. Определено основен фактор за това е, че брандове като LG и HTC са в различна степен “вън от играта”. Съвсем очаквано е да си зададем въпроса, кои са технологиите, които ангажират вниманието на всички в технологичния свят? Ето и нашата селекция за най-изумителното от CES 2022 (ПРОДЪЛЖЕНИЕ):

Потребителите отново са властелините
CES винаги е бил и се надяваме, че винаги ще остане насочен към потребителите. И точно заради това те трябва да бъдат привлечени по няколко начина: от една страна, застават добре познатите устройства, които са адаптирани към най-новите тенденции - тази година видяхме повече от обикновено настолни и преносими компютри. От друга: интелигентните джаджи, които се грижат за здравето ни и целят да ни улеснят живота, са в онзи етап от развитието си, в който е необходимо да се докажат като безценни помощници при толкова разнородни групи от потребители. А това не е никак лесна задача. Кои предложения привлякоха най-много внимание? 

Garmin Vivomove Sport и Garmin Venu 2 Plus 

Garmin успяха да направят добро впечатление, което е доста трудно при наличието на смазваща конкуренция от ранга на Apple, Samsung и Huawei. Но Garmin успешно идентифицираха своето предимство и то е в категорията на хибридните спортни смарт часовници. При Vivomove Smart всъщност почти не се разбира, че има дигитална намеса, докато не се активира някоя от функциите. Минималистичен дизайн, избор на цветове и лекотата на лесен интерфейс - това са основните предимства на модела. До него се нарежда Garmin Venu 2 Plus, който със своя AMOLED дисплей може да се свърже с виртуален асистент, който да анализира всички измервания. Всъщност, ако точно Garmin не се ориентират, накъде ще отиде този свят?  

Като споменахме тракери...


Тракерите трябваше да са тенденцията, която да промени живота ни, улеснявайки ни да откриваме по-лесно вечно загубените ни вещи. Преди да успеем да се възползваме от техните основни качества, обаче играта загрубя, защото тракерите бързо се превърнаха в сигнал, че някой ни следи крайно неправомерно. В опит да изчисти доброто име Tile предложиха поддръжка за Lenovo ThinkPad X1, при която технологията да позволява на потребителите да намират изгубения си лаптоп за до 14 дни, дори когато е изключен.  

Трябва да се спомене и идеята на Targus да вградят поддръжката на Apple Find My директно в най-новата си раница.

Разбира се, внимание привлече и CARD от Chipolo, който също поддържа Find My на Apple.

Идеята на CARD е простичка - поставяте го в портфейла и всеки път когато го оставите някъде и се отдалечите - просто получавате нотификация. А ако го игнорирате - приложението е, за да го откриете отново.

Не може и без гейминг

CES 2022 не може да подмине и гейминга. Тук селекцията е наистина огромна, ето защо се спираме на задължителния Playstation VR 2, на който посветихме отделна статия.

HTC Vive Wrist Tracker

HTC може и да ни липсват при смартфоните, но не се отказват да демонстрират визията си за бъдещето, като този път най-голямо внимание привлече Vive Wrist Tracker, който е допълнение към вече представения VR шлем Focus 3. Тракерът допълва концепцията на HTC от глава до пети и с помощта на високочестотни IMU (инерционни измервателни единици) данни Focus 3 ще знае точната позиция на ръката ви, за да имате наистина прецизни движения в света на виртуалната реалност. Цената на Vive Wrist Tracker ще бъде 129 долара, а скоро ще се предлагат и допълнителни аксесоари като например калъф за зареждане. 

Безкрайни настолни игри

Най-новото игрово изживяване на Arcade1Up е Infinity Game Table - плот със сензорен екран, включващ класически настолни игри, като Monopoly, Scrabble, Battleship, Candyland, Trivial Pursuit и др., в които могат да се включат до 6 играчи. Потребителите могат да избират от два размера - 24 или 32 инча, като характеристиките са напълно сходни: висока разделителна способност и значима устойчивост на удар и течности. Хаптична обратна връзка означава, че ще почувствате лека тактилна вибрация, да речем, когато хвърляте заровете или потъвате боен кораб. Краката на масата са подвижни, което означава, че можете да я пренасяте сравнително лесно, а вграденият Wi-Fi модул позволява свалянето на нови игри, както и присъединяването към други играчи в мрежа.

Виждам те, чувам те...

Video Bar от Anker (AnkerWork B600)

Anker представиха Video Bar AnkerWork B600, което метафорично си е един вид бар заради разнообразието, което предлага: в камерата, чиито способности се измерват с 2K/30 FPS, е вградено осветление, което трябва да се пребори с не толкова добрите ни интериорни решения в това отношение. Не забравяйте, че сме 2022 г. и не бихме отнемали от вниманието ви, ако не ставаше дума за един вид light ring с доста разнообразна цветова гама на осветление. Като допълнение, за да автоматизира този процес, на помощ пристига базираната на AI технология MagicSight, която може да нагласи въпросното осветление по най-добрия възможен начин. И за да се върнем към основната тема - AnkerWork B600 разполага и с вградени микрофон и колонки, което абсолютно аргументира цената от 220 щатски долара.

The Freestyle от Samsung

Когато говорим за концепцията за съчетаване на няколко устройства в едно, няма как да подминем и великолепния The Freestyle от Samsung, който обединява функциите на преносим проектор, осветление и притежава интригуващи звукови възможност. The Freestyle определено беше една от звездите на CES 2022, поради което побързахме да публикуваме повече за него тук.


OrCam MyEye Pro

 

MyEye Pro на OrCam не са смарт очила, а по-скоро модул с камера, който може да бъде прикрепен към чифт стандартни очила. Благодарение на това MyEye Pro помага при разчитането на текст или идентифицирането на предмети. След това устройството ги съобщава на потребителя чрез вградени спийкъри или през персоналните Bluetooth слушалки. Разбира се, устройството разпознава и гласови команди като Hey OrCam. Освен това MyEye Pro може да открие конкретна информация: телефонен номер, обща сума на сметка, конкретно изречение и т.н. Устройството е насочено към хората със зрителни проблеми, а очакваната му стартова цена е 3990 щатски долара. За тази цена май прикрепянето на тракер е задължително, защото едно изгубване на очилата би било доста голям проблем. 

Бяла спретната къщурка, умен дом наред

Nanoleaf Lines

Познаваме Nanoleaf като компанията, която има жестоко готини концепции за смарт осветление. Добрата новина е, че през 2022 г. продуктите на Nanoleaf Shapes, Elements и Lines ще могат да се свържат чрез Thread HomeKit по един необикновен начин. За разлика от традиционните бели пластмасови кутии, с които сме свикнали, Nanoleaf добавят към своите светлинни панели, които могат да се синхронизират със звук и картина от най-различни устройства. Ефектът е особено впечатляващ и обещанието, че функционалността вече ще се простира до всички продукти, базирани на Thread, като Eve Room или Eve Energy открива пред потребителите неограничени възможности. Единствената пречка е, че все още ще има нужда всичко да се синхронизира през отделен хъб, но все още имаме доста път да извървим, докато постигнем пълна оперативна съвместимост.

CES 2022 във всяко кътче на дома

Разбира се, не можем да минем и без ексцентрични предложения, като например това на Homeplenish. Интелигентният държач за тоалетна хартия следи употребата ви и при достигане на “опасно нисък” запас от така нужния ресурс, автоматично поръчва през акаунта ви в Amazon.

Признаваме, че тази джаджа трябва добре да се е подготвила за ситуация през 2020 г., когато ябълката на раздора стана именно постоянно привършващата в търговската мрежа тоалетна хартия. Но всъщност кой знае - това устройство може да е неподозираното предимство, ако отново се стигне до подобен тип затруднение. Като допълнение Homeplenish може да отговаря и за домакинската ви хартия, но както и да го погледнем - тази функция винаги ще бъде второстепенна.

PerfectFill от Kohler

Преминавайки през останалите помещения на дома, не бива да пропускаме и кухнята и банята. Представената през 2019 г. концепция PerfectFill на Kohler най-накрая достигна своята реализация. Технологията се стреми да напълни ваната ви с вода, затоплена до температура според индивидуалните предпочитания на потребителя. Разбира се, системата трябва да следи и за количеството на водата, без да ангажира с допълнителни настройки - всичко се случва само с една гласова команда. Стартовата цена е 2700 щатски долара.

Като допълнение на това Kohler провокират всички да пораздвижат кухненския интериор с предложението да вградят кухненския смесител... в тавана.

Управлението ще се извършва посредством водоустойчива Bluetooth шайба, захранвана от батерии. Въпреки че идеята е много готина, можем само да си представяме какво би се случило, ако този кран попадне в любопитни детски ръце.

360 Smart Bed от Sleep Number

Разбира се, трябва да се отбием и до спалнята, където скоро може да ни очаква 360 Smart Bed от Sleep Number. Леглото всъщност разполага с функции, които благодарение на AI ви подпомагат да наблюдавате и подобрявате здравето на съня ви с напредването на възрастта. Това не е първото умно легло от Sleep Number, но нека да проследим какво предлага то: очаквано, то може да повдига всяка половина от леглото до персонализирани ъгли за спящите, но също така може да повдига и спуска основата, за да помогне по-лесно лягане и ставане. 360 Smart Bed предлага и различни температурни настройки, които позволяват на по-зиморничавите да постигнат оптимален комфорт. Но все още не сме стигнали до най-добрата част: вградените в интелигентното легло софтуер и сензори, проследяващи биометричните данни, съня и здравословните проблеми. Промените в температурата, сърдечната честота, дишането, движението се анализират и служат като отправна точка за потенциални проблеми. Всъщност не знаем как ще реагира вашият личен лекар, ако получи докладна за здравното ви състояние, изпратено от леглото ви, но може би ще разберем, защото тази функция също е предвидена. Към леглото ще могат да се добавят и аксесоари, като например джобове за съхранение, осветление, помощни масички, както и функции за намаляване на шума в околната среда. 360 Smart Bed би трябвало да започне да се предлага от началото на следващата година, а стартовата цена е доста достъпна - 1099 щатски долара.

Body Scan от Withings

За онези, които не искат да бъдат в плен на леглото си, е добра новина, че някои смарт функции могат да бъдат открити и в други, по-неангажиращи устройства като например Body Scan от Withings. Кантарът за телесно тегло дава добре познатата ни информация: колко тежим, показания за мазнините в цялото тяло, процента на вода, мускулната маса, костната маса и извънклетъчна и вътреклетъчна вода.

Всичко това може да бъде приложено и към отделни части на тялото: например торс, крака, ръце. Но благодарение на сензорите си той може да извърши ЕКГ, да проследява активността на потните жлези, както и частично да анализира как функционира нервната система. Заедно с това Withings пускат и приложение, което да синхронизира данните, получени чрез Body Scan, и те да бъдат прегледани от специалисти. Очаква се Body Scan да се появи през втората половина на 2022 г.

И е време за обобщение: оперативна съвместимост
Определено 2022 ще е годината, в която умният дом израства като концепция и ще надскочи несвързаното струпване на куп лъскави джаджи, които да изпълняват своите задачи независимо една от друга. Това, което всъщност ни беше обещано, е създаването на една обща система, която да бъде съвместима с домовете на по-голяма част от потребителите. Или както обобщава Мичъл Клайн от Z-Wave Alliance: "В момента имаме свързан дом. След пет години ще имаме наистина интелигентни домове благодарение на въвеждането на контекстна осведоменост".

Обзор на седмицата за всичко ново, случващо се в света на технологиите, игрите и развлекателната индустрия, можете да откриете в нашия подкаст HiCast.  
Последвай Instagram профила ни и прочети пръв най-интересните новини. 
Абонирай се за YouTube канала ни и гледай нашите технологични ревюта. 

Снимки: Garmin/Tile/Chipolo/Sony/HTC/Arcade1Up/Anker/Samsung/Nanoleaf/Kohler/Sleep Number/Withings

Виж още: Най-изумителното от CES 2022 (част I) (ВИДЕО)