Огромни тв екрани с кристално ясни изображения и брилянтни цветове, 3D измерение в компютрите, със или без очила, тънък профил, ниско тегло, висока производителност, бързи ултрабуци, още и още CE, IT и телекомуникационни устройства с възможност за достъп до интернет от дома или в движение – представяме ви тенденциите в потребителската електроника през 2012 г., разкрити на IFA Global Pressconference през май в Дубровник.


Супер висока резолюция и брилянтни цветове в телевизорите

HD телевизорите вече са част от почти всяко домакинство, като тази година основната тема е 4K или разделителна способност от 4096x2160 пиксела, еквивалентна на повече от 8 мегапиксела, която предлага на потребителите изумително ясни изображения. С 4 пъти по-висока резолюция от HD тази технология е идеална за големите екрани, включително и за възпроизвеждането на нях на висококачествена 3D картина. В сравнение с конвенционалните Full HD екрани те имат два пъти по-висока линеатура. Това позволява създаването на телевизори, възпроизвеждащи Full HD 3D картина, дори когато се гледат с пасивни очила. Въпреки че в момента няма 4K TV излъчвания, тази технология може да допринесе в огромна степен за допълнително подобрение на качеството на изображението, особено на това на екраните с много голям диагонал.

Още една тенденция при проските екрани е използването на органични светодиоди (organic light-emitting diodes - OLED). OLED дисплеите не изискват допълнителен светлинен източник и в сравнение с конвенционалните LCD-та произвеждат уникално живи изображения с висок контраст. Докато LCD клетките работят само като цветни филтри, OLED пикселите сами излъчват светлина в съответния цвят и така постигат изумителна картина. Същевременно те са много тънки, което ги прави перфектни за устройства с тънък форм фактор. Към момента OLED дисплеите намират приложение в мобилните телефони, смартфоните и таблетите, от известно време на пазара има и малки OLED телевизори, а по-късно тази година очакваме да бъдат пуснати в продажба първите 55-инчови OLED ТВ-та, например на Samsung и LG.

3D технологията продължава да еволюира. Очилата за гледане на 3D стават все по-леки и с все по-стилни рамки, така че вече могат удобно да бъдат ползвани и от хората, които носят очила. Освен това, на пазара през тази година ще продължават да се появяват телевизори, които не изискват очила за гледане на 3D съдържание, като компанията, която най-много залага на тази технология е Toshiba.


Smart TV

Обикновеният ТВ сигнал съвсем не е единственото нещо, което смарт телевизорите могат да приемат. Те предлагат още достъп до интернет и различни услуги. Притежателите на този тип телевизори могат да стартират приложения на екрана, да играят мултиплейър игри с други играчи „в облака“, да наемат филми от видотеки или да общуват с приятели чрез  електронна поща, Skype, Twitter или Facebook. Технологията, която производителите на устройства са разработили за получаване на уеб съдържание, е различна, въпреки че използваните от тях модели изглеждат доста сходни. За достъп до съдържание и приложения се използват визуални „тухлички”, които напомнят виртуалните бутони на смартфоните и таблетите.

Продуктите се различават според производителя, всеки от които заедно със своите устройства развива портали с бързо увеличаващо се съдържание. Някои компании вече са сформирали общности от разработчици за  TВ приложения с цел да концентрират творческия потенциал в IT сферата и бързо да повишат разнообразието на пазара. Специални приложения за смартфони  и таблети позволяват те да се свързат към телевизора чрез безжичната домашна мрежа и включват виртуални клавиатури, които улесняват навигацията в екранното меню. Освен приложения, някои смарт TВ-та предлагат и браузъри за сърфиране в мрежата, подобни на тези в стандартните PC-та.

Последното поколение умни телевизори предлагат управление чрез глас и жестове

Постепенната конвергенция на телевизията и интернет през последните три години ще се превърне в доминираща пазара тенденция, както през 2012, така и след това. Това не е просто една течение в технологиите, то дефинира нов бизнес модел в CE индустрията. В бъдеще, степента на комбиниране на функции с услуги за съдържание и сътрудничеството между производителите на хардуер и доставчиците на услуги в индивидуалните бизнес сектори ще бъде определящо за успеха на компаниите.

Втори екран в ръката

Смарт ТВ-тата достъпват съдържание както от мрежата за забавление, така и от твърди дискове и компютри чрез домашната мрежа, за да търсят автоматично снимки, музика и видео, което представлява предизвикателство по отношение на ергономичността. Дигиталното им управление само с няколко курсорни бутона изисква страхотно търпение. Затова таблетите и смартфоните дават решение на проблема. В бъдеще те ще се превърнат в универални навигатори за мултимедийни услуги и функции. Начинът, по който един огромен телевизор в хола взаимодейства с миниатюрния дисплей в ръката на зрителя, ще бъде сред най-впечатляващите иновации на предстоящото изложение IFA 2012. Един от много сценарии е следният: цифрова камера, свързана във WLAN домашна мрежа, която и телевизорът, и таблетът автоматично разпознават. Докосването на иконата на камерата върху екрана на таблета показва миниатюри на снимките на потребителя, а едно приплъзване на пръста по тъчскрийна на таблета в посока към телевизора стартира слайд шоу на снимките върху големия екран. Panasonic показа на живо тази технология още в началото на 2012-а.

Специални приложения позволяват телевизора да бъде управляван дистанционно чрез таблет или смартфон.


Лекота на работа

Новите методи на управление са една от основните тенденции в сферата на домашното забавление тази година. Много телевизори вече могат да бъдат управлявани дистанционно чрез таблет или смартфон, като по този начин се елиминира необходимостта от стандартно достанционно. На пазара вече започнаха да се появяват първите CE устройства, най-вече телевизори, които реагират на гласови команди и жестове. Топ моделите смарт телевизори на Samsung например са с вградена камера, реагират на жестове и разпознават гласови команди на 35 езика. Скоро ще разберем дали това ще се възприеме като сложно или интуитивно, но със сигурност ще спечели потребителите с по-новаторско мислене.


Ултрабукът – между таблета и ноутбука

Таблетите се превърнаха в абсолютен хит миналата година, но тази несъмнено принадлежи на ултрабуците. Те са невероятно тънки, имат по-дълъг живот на батерията, зареждат за секунди и, не на последно място, изглеждат страхотно. Някои модели като серията Asus Transformer например дори позволяват на потребителя сам да определи дали да ги използва като ноутбук или таблет.

Ултрабуците предлага производителност, сравнима с тази на ноутбук, но тежат едва 1 - 2 кг.


Домашната мрежа – тенденция, която не излиза от мода

CE устройства, които са част от домашната мрежа и могат да комуникират с домашните уреди и системите за отопление и осветление, са една иновация, която в следващите години ще има все по-важна роля. Свързането на отделните компоненти в една мрежа отваря огромни възможности. Снимки, музика и видео вече не се съхраняват по лавиците, в албуми или кутии от обувки. Всичко това остава в миналото. Днес, имаме цифрови архиви на компютъра, ноутбука или мрежовия хард диск и чрез мрежата можем да достигнем до тях от всяко едно устройство, включително смартфон, свързан ТВ или таблет. Стандарти като UPnP и DLNA изключително улесняват достъпа до мултимедийни файлове в домашната мрежа, а устройствата в мрежата автоматично се разпознават и могат да обменят съдържание помежду си.


Нововъведенията в мрежовия достъп променха из основи hi-fi света. В днешно време е възможно да настроите фиксирана или безжична домашна мрежа с безброй музикални компоненти и съраунд системи, която да извлича мултимедийни файлове от едно единствено място. В този случай смартфоните функционират като лесни за управление дистанционни, които с помощта на специални приложения, могат да браузват музикалните библиотеки.

Радиото също има важно място в модерния свързан дом. Аудио компонентите в домашната мрежа обикновено имат достъп до интернет, където могат да намерят огромен брой локални и международни дигитални радио станции. Така, интернет се превръща в един от най-важните разпространители на цифрово радио съдържание, а и позволява на потребителите да имат достъп до своята домашна мрежа докато са в движение, например да разглеждат своите снимки или да настроят програма за видеозапис.

Комуникацията между CE компонентите и домашните уреди разкрива изобилие от възможности за бъдещи приложения. Пералните могат да бъдат управлявани чрез таблет или смартфон, докато собствениците им са извън дома, осветителната система може да бъде активирана от време на време при продължително пътуване, а когато пазарувате ще бъдете информирани за привършващите храни в хладилника. Включването на все повече компоненти в цифровия свързан свят създава още огромен потенциал за нови приложения. В резултат, почти нищо не пречи на разработцици, инжинери и учени да развихрят своето въображение.

 

Оригиналната статия, както и много други ще намерите в нашето специално издание, посветено на Европейското по футбол - Hi-Fi Special Euro 2012