2022 трябваше да бъде много неща – спокойна, успешна, годината извън пандемията. Тя трябваше да ни накара да забравим всичко, което се беше променило през последните две години и да ни подготви за едно наистина светло бъдеще. Вместо това неприятните изненади се надпреварваха, а повечето от нас ще приключат годината по-объркани, отколкото са били в началото.  
Ето кои са технологичните моменти на 2022 година, които по-добре да не се бяха случвали:  

Илон Мъск купи Twitter 

Трудно е да си пръв, но 2022-ра определено ще се запомни като годината на Илон Мъск. Вместо да се радва на популярността на Tesla и да насочи усилията си към космическите си проекти, Мъск реши да похарчи 44 милиарда долара, за да закупи Twitter. Решението му дойде доста изненадващо и въпреки че някои ще оспорят това изваждайки постове и доказателства, ходът беше повече от ексцентричен. Ситуацията съвсем се влоши, когато почти свикнали с идеята, че сделката ще бъде финализирана, Мъск обяви, че се отказва от нея. Но придобиването на социална мрежа не е като да върнеш покупка, за която си размислил. Правилата на бизнеса са съвсем различни и с богатия си опит Мъск би трябвало да знае за това. След като над него надвисна съдебно дело, той все пак реши да приключи сделката според предварителната уговорка. Но сагата не приключи – след като Мъск зае новата си позиция, той започна да уволнява масово служители. От една страна, всички технологични компании преминаваха през подобни реформи; от друга обаче, екипите на Twitter се разпаднаха до такава степен, че платформата започна да изпитва някои технически затруднения. Промените се въвеждаха, след това се отменяха и ако историята познава и други подобни примери на преструктуриране на компании, вариантът на Twitter едва ли ще може да се похвали с положителни резултати. А Мъск поизгуби от обаянието си на всеобщ любимец, което доведе и до понижаването на цените на акциите на Tesla.  


Крахът на FTX 

Случаят на FTX все още се разследва, а един от основателите му – Сам Банкман-Фрид (SBF), беше задържан малко след като сподели в интервю, че това най-вероятно няма да се случи. Твърденията са, че SBF използвал FTX като своя лична касичка: докладите сочат, че Alameda Research на Сам Банкман-Фрид е търгувала милиарди долари от сметки във FTX и е използвала FTX тоукъни като обезпечение – всичко това напълно скрито от радара. Освен проблемите, довели до колапса на FTX, в заявлението за фалит от компанията се отбелязва, че „корпоративните средства на FTX Group са били използвани за закупуване на домове и други лични вещи за служители и съветници“ и че хедж фондът на SBF му е отпуснал 1 милиард долара директно, както и 2.3 милиарда на Paper Bird – предприятие, което 100% е било контролирано от него.  

Зукърбърг и неговата метавселена 

Метавселената продължава да ни преследва, като ефектът е обратен – все по-малко потребители ѝ обръщат очакваното внимание. През годината се появиха няколко примера за това, което би трябвало да ни очаква в бъдеще, като Марк Зукърбърг е най-деен в обещанията си. Проблемът е, че представените прототипи не впечатляват никого. Освен това изглежда и самите служители на Meta не са съвсем сигурни, че идеята е по вкуса им. Ето защо през цялата година към тях бяха отправяни апели да използват метавселената, да се опитат да вникнат в уникалния ѝ характер – и разбира се, да поработят по-усилено. След като светът се подигра с аватара на Зукърбърг пред Айфеловата кула, той накара служителите си да „поправят грешката“, а оправданието му гласеше: „Знам, че снимката, която публикувах по-рано тази седмица, беше доста обикновена – беше направена много бързо, за да отпразнуваме стартирането. Графиките в Horizon са способни на много повече“. Да, Марк обича метавселената повече от всеки друг и през 2023-а възнамерява да изхарчи още пари за нея. Но дали тази любов е споделена? 

NFT – възход и падение 

Очаквахме популярността на NFT да продължава да расте. Същото може да се каже и за това, че след проблемите на пазарите с криптовалута беше напълно в реда на нещата стойността на тези тоукъни да започне да спада – в крайна сметка връзката между тях е такава, че единият задължително повлича към дъното и другия. Но преди всичко това да се случи, при фишинг атака от актьора Сет Грийн беше отнет неговият Bored Ape Yacht Club NFT. Грийн не загуби надежда и проследи своето „безценно“ NFT до потребителя Mr. Cheese, който се съгласи да му го върне срещу 65 Ether – стойност малко под 300 000 долара по онова време. Всъщност, след като тази стойност към момента е спаднала до 80 000 долара, не сме сигурни кой е по-прецакан, но може би е „по-добре врабче в ръката, отколкото орел в небесата“, нали? 

Снимки: Unsplash

Виж още: Alexa и Siri останаха последни при тест за гласови асистенти през 2022 г.