Акаунт в Twitter, който проследяваше полетите на частния самолет на Илон Мъск, вече не съществува. Компанията е спряла за постоянно @ElonJet, както отбеляза Джак Суини, студент от американски колеж, управляващ акаунта.

Суини използва публично достъпни данни за полети, за да управлява @ElonJet и още 30 подобни акаунти, като според последна информация всички те са били премахнати. Сред публичните личности, чиито самолети са проследявани, са имената на Бил Гейтс, Марк Зукърбърг, Парис Хилтън, Ким Кардашян и др. През уикенда Суини потвърди, че скрийншоти, предоставени от служител на Twitter, показват, че компанията е ограничила обхвата на @ElonJet. В понеделник Суини добави, че изглежда, че вече няма ограничения за акаунта, но в крайна сметка финалното решение беше той да бъде спрян. Последва го, разбира се, и личния акаунт на Суини в Twitter. По-късно същия ден Twitter разкри актуализация на своята политика за лична информация, отбелязвайки, че споделянето на информация за „местоположение в реално време“ за друго лице вече е забранено.

През януари, няколко месеца преди Мъск да обяви сделката за закупуване на Twitter, той предложи на Суини 5000 долара, за да изтрие акаунта. Суини отхвърли предложението, вместо това поиска 50 000 долара. Както отбелязва CNBC, @ElonJet имаше повече от половин милион последователи. Суини също така управлява версия на алгоритъма в Instagram.

Самопровъзгласилият се поддръжник на свободата на словото Мъск, който предизвика хаос в Twitter, откакто пое компанията, загатна през ноември, че няма да забрани @ElonJet, въпреки че твърди, че акаунтът „е пряк риск за личната безопасност“. Ситуацията обаче е излязла извън контрол, когато автомобил, превозващ най-малкия син на Мъск X Æ A-12, е бил преследван, като потенциално координатите му са били засечени благодарение на въпросния акаунт в Twitter. След случката Мъск коментира в Twitter, че ще предприеме правни действия срещу „Суини и организации, които са подкрепили нанасянето на вреда на семейството ми“.

Снимка: Unsplash

Виж още: Илон Мъск е поставен натясно между Tesla и Twitter