Не може да се отрече, че през последните години всички говорим за дисплеи - техните характеристики изглеждат толкова важни - от материал за изработка, през честота на опресняване, технология и не на последно място - размер. Както винаги - няма едно мнение по въпроса - и всички имат свои собствени предпочитания. Но като че ли пазарът се обединява около идеята за един вид хибриден подход - всички искат компактни устройства, но с големи възможности. Към този момент потребителите трябва да направят някои компромиси - а както знаем, съвремието никак не обича този термин. Ето защо производителите на смартфони и преносими компютри се опитват да открият точната формула. Samsung са сред компаниите, които определено залагат на сгъваемите устройства и са си издействали лидерски позиции на пазара. Не може да се подминат с лека ръка и опитите на Oppo, Lenovo/Motorola. Последните обаче сменят посоката, като вместо сгъваеми устройства смятат да изпробват нагласите с навиващи се. Миналата седмица Lenovo представи нова концепция за лаптоп ThinkPad с вертикално разширяващ се екран, идея, която може буквално да промени начина, по който виждаме и използваме лаптопите си в бъдеще. По този начин 12-инчов екран може да нарасне до 16 инча - един вид отговор на модерните смартфони, които позволяват на потребителя да променя формата на дисплея според нуждите си, докато съдържанието се настройва динамично. Представете си, че без реално да правите каквото и да било или да разчитате на външни устройства, можете да постигнете ефекта на завъртане на екрана от хоризонтална във вертикална позиция само за секунди - и все пак това да остане дисплеят на вашия лаптоп. Разбира се, към момента това може да се постигне чрез един вид „деконструиран“ дизайн - екранът всъщност е таблет, а специална докинг станция побира клавиатурата.  
Новата концепция обаче използва традиционно шаси за лаптоп, комбинирано с разширяващ се екран, който се „превърта“ от основата си. Този плъзгащ се механизъм е подобен на подвижния смартфон Motorola на Lenovo, който също видяхме миналата седмица.  


Лука Роси, президент на Intelligence Device Group в Lenovo, сподели, че с напредъка в OLED дисплеите и изследванията, сгъваемите лаптопи са се превърнали в убедителна възможност. Той добави, че подвижните дисплеи „ще изведат приложенията за многозадачност, сърфиране и мобилност на друго ниво“. 
Докато подвижните и сгъваемите дисплеи са по същество една и съща гъвкава технология, сгъваемите панели са изправени пред проблеми с гънките (въпреки че са направени значителни подобрения за намаляване на това) и не предлагат възможност за промяна на видимата област на дисплея. От друга страна подвижните панели се разкриват като свитъци от корпуса си, подобно на прототипа на Samsung, показан наскоро, като поставят по-малко напрежение върху модула на панела, както и имат способността да променят съотношенията на дисплея. Той е по-практичен, по-малко тромав и много по-футуристичен. 
След като видяхме толкова много разновидности, и то в края на 2022 г., то определено смятаме, че най-доброто е запазено за CES през януари 2023 г. Защото нетърпението ни определено расте.  

Снимки: Lenovo

Виж още: Lenovo представя нови, по-интелигентни технологични иновации, които ще определят бъдещето на дигиталния свят