Ново проучване показва, че през миналата година по света са били продадени над 2 милиона електрически автомобила, като се очаква тази тенденция да продължи още по-сериозно в следващите години. Така към 2030 г. е-колите трябва да изпреварят по продажби тези с двигатели с вътрешно горене.

Анализът на Bloomberg прогнозира, че към 2025 г. ще бъдат продадени 20 милиона е-коли, към 2030 г. те ще са 28 милиона, а към 2040 г. – 56 милиона. В даден момент на е-колите ще се пада мнозинството от продажбите на нови коли – около 57 процента.

Основни фактори за интереса към е-колите са падащите цени на батериите, както и по-сериозните екологични ограничения за вредните емисии.  

Очаква се още споделените услуги за превоз също да стимулират разпространението на е-коли и към 2040 г. по този начин да се извършват 19 процента от всички пропътувани километри. Bloomberg прогнозира, че към 2040 г. четири от всеки пет коли за споделен превоз ще са електрически.

Виж още: Илон Мъск бесен на служителите си, че продават Tesla с отстъпки

В момента има около 400 000 електрически автобуса в движение, което е вече почти 20 процента от автобусите по света. Очаква се до десетилетия те да станат мнозинство.

В същото време традиционните методи на придвижване не бързат да си отиват. Предполага се, че поне до 2030 г. глобалните продажби на ДВГ коли няма да започнат да падат, нито пък ще видим дотогава сериозно намаление в СО2 емисиите.

За глобална трансформация трябва да спомогнат още фактори като по-ниската начална стойност и по-ниските разходи за зареждане спрямо бензина.