Най-големият автомобилен производител в света, алиансът Renault-Nissan-Mitsubishi, ще инвестира сериозната сума от 1 млрд. долара в стартиращи компании, които разработват нови технологии в автомобилния сегмент. Това ще стане в следващите пет години чрез фонд за рисков капитал, а през първата година ще бъдат инвестирани 200 млн. долара, съобщиха от алианса. Основният фокус ще бъде върху развитието на електрическото задвижване, автономност, свързаност и изкуствен интелект.

„Не смятам, че можем да го направим сами“, коментира пред Bloomberg Карлос Гон, изпълнителен директор на съюза между Renault, Nissan и Mitsubishi. „Начинът, по който сме организирани, просто не е достатъчен“, допълни той. Огромните компании като алианса между японските и френския производител не могат да разчитат на гъвкавостта и бързото нагаждане към тенденциите, с което се отличават стартиращите компании. Тази тенденция се забелязва и в други производители, сред които General Motors, BMW и Toyota.

Първата компания, която ще получи инвестиция, е базираната в щата Масачузетс, САЩ, МасIonic Materials Inc. Тя разработва батерии без кобалт, които могат да намерят приложение в бъдещите електрически автомобили на алианса. Очаква се, че до 2022 година той ще представи 12 нови и изцяло електрически модела с по-висок пробег и по-ниска цена. В следващите четири години цели 40 модела ще имат технологии за самоуправление.

Renault и Nissan покриват по 40% от общата сума във фонда, като трите компании общо инвестират над 10 млрд. долара годишно в разработки в споменатите сегменти. Първите офиси на фонда ще са в Силициевата долина, Париж, Йокохама и Пекин.