Kia Niro може да бъде видян и днес като хибрид и plug-in хибрид, но на CES 2018 показа най-новия си облик под формата на концептуален електрически модел. Името му е Niro EV и всъщност никак не е далеч от пътищата ни – очаква се пазарната му премиера да се състои още тази година. Концепцията обаче ни разкри повече за системите, върху които работят от Kia.

Niro EV разчита на 64 kWh батерия и 150kW електрически мотор, което според информация на компанията ще е достатъчно за 380 км пробег. Концептуалният автомобил идва и със системата Active Pedestrian Warning System, която използва предната камера, за да засича пешеходци и велосипедисти. Следващото интересно решение е подмяната на стандартната предна решетка с интерактивен дисплей и тънки LED светлини. Чрез тях, а и чрез външни високоговорители Niro EV може да сигнализира на пешеходците и велосипедистите в случай на опасност. Решението със сигурност е полезно, особено когато имаме предвид, че електрическите коли са напълно безшумни. От Kia добавят още, че ще започнат тестове на самоуправляващи се модели от четвърто ниво през 2021 година.

В купето също откриваме интересни технологии. Новият интерфейс ще позволи на потребителите да настройват звука и климатичната система чрез допир или жестове. Освен върху екрана, това може да се прави и чрез приплъзване по волана. От производителя наблягат и колко важна е интеграцията на 5G за тях и обещават, че всички автомобили на марката ще имат такава до 2030 година.

Kia има план да представи 16 електрически автомобила до 2025 година, а до две години ще видим и първия модел, задвижван от горивни клетки (на CES видяхме и новия Nexo на Hyundai).