Илон Мъск може и да ви е разочаровал с поведението си през последните няколко месеца и в знак на протест да сте решили, че ще се откажете от идеята за закупуване на Tesla и да сте решили да заложите на нещо също толкова свръхтехнологично - автомобила на Apple. Но имаме малко лоша новина - ще ви се наложи да изчакате няколко години.

Според нова информация Apple изоставя идеята за разработката на напълно автономно превозно средство и се прехвърля на един по-достъпен вариант - автомобил с волан, педали и всичко останало. Информацията идва от Bloomberg, който цитира хора, запознати с въпроса. Моделът ще бъде представен през 2026 г. - година по-късно от планираното - и ще се продава за по-малко от 100 000 долара. Това би я поставило в ценовия клас на спортни автомобили като Porsche и луксозни автомобили като Mercedes. Основната технология на автомобила е бордовата компютърна система, известна като Denali, която има производителност на обработка, равна на „четири от най-високите Mac чипове на Apple взети заедно“. Автомобилът ще може да идентифицира лентите за движение и да измерва разстоянието си от други обекти благодарение на стандартна система от компютър и серия от сензори.  
Apple се стреми да завърши дизайна до 2023 г., а функциите да бъдат финализирани до 2024 г. В течение на 2025 г. автомобилът ще премине през строги тестове, което означава, че потенциално можем да станем свидетели на масово производство на модела през 2026 г.   
През последното десетилетие Apple пази в тайна своя проект за самоуправляваща се кола. Според Bloomberg компанията е влагала около 1 милиард долара годишно за проекта, а екипът се състои от около 1000 служители, които са разпръснати в САЩ и Европа.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Висш мениджър на Apple Car напусна за конкурента Rivian