Автономните коли са призвани да направят ежедневното ни пътуване по-приятно и потенциално по-бързо. Volvo обаче иска да развие тази идея още повече със своята концепция, наречена 360с. Разкрит в централата на гиганта в Гьотеборг, моделът си представя свят, в който колите ще станат мобилни офиси, спални и дори алтернативни на самолета при по-къси разстояния.  

Концепцията 360с е изградена на представата за напълно автономен, електрически автомобил без шофьор зад волана. Акцентът е върху свободата на дизайна, която е възможна благодарение на липсата на волан и двигател с вътрешно горене, и преосмисля традиционното разположение на пътническите седалки в две или три редици.

Концепцията 360с предлага 4 възможности за пътуване в автономното превозно средство и употребата му съответно като спалня, като мобилен офис, като всекидневна и като място за забавление.

„Бизнесът ще се промени през идващите години и Volvo трябва да е водеща фигура в тази промяна“, заяви Хакан Самуелсон, президент и главен изпълнителен директор на Volvo Cars. „Автономното управление ще ни позволи да направим следващата голяма крачка в безопасността, но също така ще отвори възможност за реализиране на нови бизнес модели и ще позволи на потребителите да прекарат времето в автомобила си така, както пожелаят.“

Концепцията 360с има амбицията да се превърне в потенциален конкурент на авиокомпаниите и други доставчици на услуги в сферата на пътуванията по въздух на кратки разстояния. В САЩ например през изминалата година над 740 млн. пътници са ползвали вътрешните полети.

Най-натоварените маршрути като Ню Йорк – Вашингтон, Хюстън – Далас, Лос Анджелис – Сан Диего отнемат на пътниците повече време за придвижване със самолет, отколкото с автомобил, като се включи транспортът до летището, проверките за сигурност и изчакването на полета.