Норвегия възприема електрическите коли по-бързо от всяка друга страна в света и това вече започва да се отразява на нейните бензиностанции. Някои бавно намаляват своя капацитет, а други направо изчезват. Посланието е ясно: електрическите коли излизат на преден план.

С други думи бензиностанциите и магазините, които разчитат да продават и други неща заедно с гориво, ще трябва да променят своя бизнес модел. Миналия месец една бензиностанция в САЩ вече премахна част от колонките си, за да направи място за електрически зарядни станции. Подобна случка е все още феномен в САЩ, но очевидно е далеч по-разпространена гледка в Норвегия.

Все повече бензиностанции във и около Осло заменят бензиновите и дизеловите колонки със зарядни станции.

Над 50 процента от продажбите на нови коли в страната сега са вече електрически и това засяга търсенето на бензин и дизел.

Въпреки че промените са най-очевидни в Норвегия, по целия континент започват да се правят изменения, свързани с нуждата от нова инфраструктура. Петролният гигант Shell вече строи собствени зарядни станции на бензиностанциите си и наскоро закупи мрежа за зареждане на е-коли с над 30 000 устройства. ВР също инвестира в зарядни за е-коли, а в Северна Америка Chevron и канадската държавна петролна компания Petro Canada разполагат зарядни устройства в своите мрежи.

Виж още: Първото престъпление, извършено в Космоса, влиза в съда