В началото на годината голяма част от собствениците на BMW създадоха вълна от недоволство поради факта, че част от функциите на автомобилите им са поставени зад стената на платен абонамент. Или иначе казано - автомобилът има опцията да изпълнява повече, но само на онези собственици, които са готови да плащат за това на месечна база. Явно лятото е било време за размисъл за автомобилната компания, която сега прави някои промени. И сред тях попада така прочутото отоплението на седалките.

Обявен за пръв път през 2020 г., абонаментът беше замислен като един от многото начини за предлагане на гъвкавост на клиентите, които можеха да изберат да плащат за функциите на автомобила, когато им е удобно, и да спрат да плащат, когато вече не ги искат.

Но вместо опции като повишена производителност на електромобила - както по-късно предложи Mercedes - или други технологични функции като автономно паркиране или 5G връзка за данни, BMW си навлече критики за това, че е наложило абонамент за вече монтирани в завода отопляеми седалки.

В тази връзка в разговор с Autocar тази седмица членът на борда на директорите на BMW за продажбите и маркетинга Питер Нота заяви: "Всъщност сега се фокусираме с тези "функции при поискване" върху продукти, свързани със софтуер и услуги, като например помощ при шофиране и помощ при паркиране, които можете да добавите по-късно след закупуването на автомобила, или за определени функции, които изискват предаване на данни, за които клиентите са свикнали да плащат в други области". Важното уточнение е, че BMW няма да предлага абонаменти за активиране на хардуер, който вече е монтиран в автомобила. Нота добавя: "Това, което вече не правим - и това е много добре известен пример, - е да предлагаме отопление на седалките по този начин. То е или включено, или изключено. Ние го предлагаме фабрично и или го имате, или го нямате". Така, че обмислете добре кои са наистина есенциалните за вас функции, преди да финализирате поръчката за новия си автомобил.

Снимки: Unsplash

Виж още: BMW представи футуристичен автомобил, който ще видим в движение след само 2 години (СНИМКИ)