През 2020 г. САЩ са произвели почти четири пъти повече чиста електроенергия от слънчева и вятърна енергия, отколкото през 2011 г., според нов доклад на Environment America Research & Policy Center и Frontier Group.

Докладът „Възобновяемите енергийни източници във възход 2021: Бързият растеж на възобновяемите енергийни източници, електрическите превозни средства и други градивни елементи на бъдещето за чиста енергия“ установява, че ако вятърната, слънчевата и геотермалната енергия в САЩ продължат да растат със същите 15% годишен темп, възобновяемите енергийни източници биха могли да задоволят настоящите нужди на САЩ от електроенергия до 2035 г. Това е целевата година на президента на САЩ Джо Байдън да постигне електрическа мрежа изцяло без фосилно гориво.

ГЛАСУВАЙ за фаворитите ти в отделните категории на ECA 2021 до 30 ноември и СПЕЧЕЛИ феноменален OLED телевизор от Филипс. А с него качественото забавление е гарантирано!

Докладът описва напредъка през последните 10 години в шест области, които ще бъдат ключови за преминаването към чиста енергия: електрически превозни средства, слънчева енергия, вятър, енергийна ефективност, съхранение на батерии и електрически термопомпи. Ето основните точки за всеки:

Електрически превозни средства: През 2011 г. малко над 16 000 акумулаторни и хибридни електрически превозни средства са били продадени в САЩ. Към декември 2020 г. този брой е нараснал стократно до близо 1.7 милиона превозни средства. До средата на 2021 г. кумулативните продажби на електрически превозни средства с plug-in надхвърлиха 2 милиона.

Слънчева енергия: САЩ произвеждат над 23 пъти повече слънчева енергия, отколкото през 2011 г., достатъчно за захранване на повече от 12 милиона средностатистически американски домове.

Вятърна енергия: САЩ почти утроиха количеството вятърна енергия, което произвеждат от 2011 г., генерирайки достатъчно за захранване на над 31 милиона домове.

Калифорния, Ню Йорк и Флорида са водещи както по кумулативни продажби на електрически превозни средства през 2020 г., така и по публични станции за зареждане на е-коли.

Калифорния, Тексас и Северна Каролина отбелязаха най-голям слънчев растеж от 2011 до 2020 г., докато Тексас, Оклахома и Айова са водещи за вятърна енергия.

Калифорния, Тексас и Илинойс са добавили най-много инсталации на батерии от 2011 до 2020 г.

Мериленд, Роуд Айлънд и Масачузетс отбелязаха най-голямо подобрение в спестяванията от програми за електрическа енергийна ефективност от 2011 до 2019 г.

"През последното десетилетие Америка доказа, че може да захранва домовете, бизнеса и индустрията си с чиста енергия. На прага сме на драматична промяна към енергия, която не замърсява.

Но не стигнахме тук с магия; далновидни хора и законодатели го поискаха. Докато националните лидери обсъждат как най-добре да инвестират в бъдещето на нашата нация, те трябва да вземат пример от тези държави и да се съсредоточат върху подпомагането на процъфтяването на чистата енергия", се казва в доклада.

Той идва само дни след като световните лидери обещаха да спрат и преобърнат тенденцията на обезлесяване и влошаване на качествата на земята до края на десетилетието. Източното Средиземноморие и Близкият изток са определени като „глобална гореща точка” за климатичните промени и се очаква регионът да се сблъска с най-тежките последици от тях.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Няколко мрачни аспекта на изкуствения интелект, които вещаят опасности за човечеството