Много компании продължават да добиват ресурси от морското дъно - процес, при който най-често огромни машини извличат метали, като никел, мед, манган и кобалт от дъното на океана.

Проблемът е, че това вмешателство неизбежно ще доведе до унищожаване на всички местни екосистеми или местообитания в райони, много от които никога не са били изследвани от учени. Проблем от такава величина противопоставя научните изследвания и опазването срещу потенциални залежи, които биха помогнали на компаниите да посрещнат нарастващото търсене на електроника и в частност електрически автомобили. 

„Сега разполагаме с технология, с която да изследваме повече от океана през следващите 10 години, отколкото през последните 10 000“, каза Оливър Стийдс, основател на фондацията за дълбоководни изследвания Nekton пред The ​​Guardian. Минните технологии, казва той, представляват „изключителна възможност за напредък, но също така представляват заплаха, независимо дали чрез дълбоководно копаене или по-нататъшна индустриализация и прекомерен риболов“.

The Metals Company (която е позната още като DeepGreen), е една от компаниите с апетит към добив от океанското дъно. Компанията твърди, че нейната дейност би била необходима за получаване на металите, необходими за акумулаторите на електрически автомобили и би имала „най-малко вредно въздействие“ в сравнение с добива от други източници.

Но експерти и дори производители на електрически автомобили отхвърлиха това обяснение, разяснявайки, че този вид компании пренебрегват всички правила, приети с цел опазване на екологичната система на океаните и моретата. 

„DeepGreen предлага фалшив или антиутопичен избор“, казва съоснователят на Deep Sea Conservation Coalition Матю Джани пред The Guardian.

Увеличаването на възможността за широко разпространение на електрически превозни средства чрез осигуряване на ресурсите, необходими за производството на повече и по-добри батерии, със сигурност носи нови възможности. Но учените са на мнение, че получаването на тези метали от морското дъно - особено с машини, които биха причинили слабо проучено въздействие върху околната среда в район, който е почти невъзможно да се наблюдава и регулира, би струвало твърде скъпо.

„Има някои много значими въпроси, повдигнати от учените относно въздействието на океанското копаене“, казва изследователят от Калифорнийският университет в Санта Барбара Дъглас Макколи. „Колко изчезване на видове може да произлезе от това? Колко време ще отнеме възстановяването на тези системи с изключително ниска устойчивост? Какво влияние ще окаже това върху способността на океана да улавя въглерод?“

Снимка: Pikrepo

Виж още: Няколко мрачни аспекта на изкуствения интелект, които вещаят опасности за човечеството