Всеки от нас е имал тези взривяващи мигове, които се зараждат от синергията между околната среда и музиката, която слушаме в момента. Това всъщност е и една от “тайните” на стрийминг платформите: всички ние искаме да имаме по един невидим композитор, който да знае кое точно парче подхожда на момента, независимо от това, дали сме тийнейджъри, които се возят в градския транспорт, или вече поотраснали възрастни, които пътуват към залеза в кабриолета си. Саундтракът може да опропасти и най-брилянтно заснетата сцена във филм, както и може да напомпа хайпа до безкрайност, какъвто е случаят при GTA.  
От Porsche знаят тези факти изключително добре и наскоро оповестиха, че готвят изненада за своите фенове. Soundtrack My Life е прототипна система, която възпроизвежда оригинална музика в зависимост от индивидуалния стил на шофиране. И ако привържениците на BMW се подсмихват, че от Porsche чак сега са “открили топлата вода”, може би трябва да дочетат следващите изречения.

  
Soundtrack My Life не само съобразява темпото съобразно ускорението на автомобила, тя ще генерира (теоретично) нова и нова музика завинаги. Това се дължи на концепцията, която е алтернатива на познатия ни стрийминг. Това няма да бъде просто плейлист, а оригинални музикални фрагменти, за чието комбиниране се грижи специално разработен алгоритъм. Той се съобразява както с предпочитания от шофьора стил музика, така и от скоростта и околната среда. Системата ще възпроизвежда оригинално съчетание всеки път, като обещава дълготрайно изживяване при слушане. Засега Soundtrack My Life е в експериментална фаза и Porsche тепърва ще решат дали всичко това си “струва”. Добрата новина е, че възможностите й за “цялостно изживяване” вече се тестват в луксозните превозни средства на компанията, което означава, че няколко щастливци изживяват своя житейски саундтрак, като дори получават заплащане за това. Кой каза, че парите само “говорели”?  

Снимки: Porsche

Виж още: Дигитален навигатор с изкуствен интелект: Mercedes-Benz C-class с премиера у нас