Всички знаем, че Формула 1 е една от най-скъпите форми на автомобилен спорт, но понякога се нуждаем от напомняне колко скъпи се оказват нещата в крайна сметка. Mercedes пусна множество данни по отношение на разходите за поддръжка на отбор, спечелил шампионската титра във F1 през 2018 г.

Финансовият доклад на Mercedes за 2018 г. сочи, че приходите са нараснали с малко над 1 милион паунда – от 337.2 до 338.4.

Разходите, които отчитат от компанията, също са увеличени съответно от 309.7 милиона на 311.4 милиона паунда. Това води до чиста печалба от едва 13.3 милиона паунда след изплащането на данъците.

Един от факторите за увеличените разходи е нарастващият брой на служителите в заводите на Mercedes. През миналата година те са се увеличили от 912 до 968. Това е довело и до увеличение в заплатите с 6.5 милиона паунда.

Различието между приходите и разходите наистина подчертава колко трудно може да бъде за екипите да стигнат до върха на класациите. Един лош сезон например и екип като Williams изведнъж губи хиляди паунда наградни фондове. Без тези парични награди, те имат по-малко разходи за разработване на автомобила за следващата година, което може да допринесе за по-нататъшни лоши резултати.

Обикновено сезоните, включващи промени в регулациите, завършват с много парични инвестиции за изследователска и развойна дейност, проектиране и производство. Но с ограничението на разходите, идващо наред с тези промени, ще бъде вълнуващо да видим как ще се разиграе първенството сега.

Виж още: Полицаи спряха Tesla без водач: нагласено или не? (ВИДЕО)