Bugatti обявиха, че новият им модел Chiron е минал бариерата от невероятните 300 мили в час. Това заветно число бе обетованата земя за производителите на спортни коли и най-близо досега бе Koenigsegg Agera RS, който разви 284.55 мили в час (458 км/ч). Сега един от професионалните тест драйв шофьори на компанията и победител в Le Mans, Алън Уолъс, успя да развие 304.773 мили в час (490.484 км/ч) с новия Bugatti Chiron. Новият световен рекорд бе поставен на пистата Ehra-Lessien, намираща се в Германия.

Тази скорост е достатъчна да се премине през цяло футболно игрище за по-малко от секунда. Разбира се, тази свръхскорост е, за да се покажат максималните възможности на колата. Това показно няма как да бъде повторено в нормални условия, дори ако не говорим за това, дали е възможно изобщо, няма достатъчно дълги прави отсечки, за да бъде развита тази скорост.

Един от основните въпроси в случая е как успяха Bugatti да постигнат това, без колата буквално да излети. За сравнение пътническите самолети излитат при средна скорост 150 kм/ч, което се равнява на 240 км/ч. Колата се е задържала на земята благодарение на постепенното увеличаване на скоростта (освен на конструкцията ѝ, разбира се).

Засега това е само прототип, като не се знае кога колата ще бъде произвеждана масово. Chiron моделът, който излезе през 2016, вдига от 0 до 100 км/ч за около 2.5 секунди, има 16-цилиндров двигател и 1500 конски сили. Цената му е 3 милиона долара.

Вижте още: Пълна батерия на е-колата за 6 минути? Бъдещето сега?

 

Тагове: