BMW M е близо до разкриването на първия си самостоятелен модел след лансирането на емблематичния суперавтомобил M1 преди четири десетилетия. Този път това ще бъде SUV, моделът ще се казва XM и трябва да дебютира на 27 септември.

Тийзър видео, публикувано във вторник, дава възможност да усетите мощта на ауспуха на XM, както и на дизайна на неговия светлинен силует. Вече се появиха улики за това, как ще изглежда XM, благодарение на разкриването на концептуална версия преди година. Наблюдателни фенове също са забелязали камуфлажни прототипи, тествани в реални условия през последната година, а някои изображения, за които се твърди, че са официални патентни чертежи, се появиха по-рано през септември.

Шумът в това видео идва от новоразработен twin-turbo 4.4-литров V-8 двигател, който ще служи като част от plug-in хибридно задвижване в XM. Мощността на системата ще бъде около 750 к.с. и 737 lb-ft въртящ момент, което ще направи XM най-мощната пътна кола на BMW до момента. Въпреки че все още предстои да бъде потвърдено, по-кротка версия на plug-in хибридната настройка може да бъде предложена в базовия XM, като версията със 750 к.с. е запазена за нещо като модел XM Competition.

След това задвижването ще се пренасочи към повече превозни средства на BMW, включително потенциално преработеното M5, което също се тества. Ако инженерите се придържат към съществуващия рlug-in хибриден дизайн на BMW, силовото предаване ще се състои от един електрически мотор, поставен между V-8 и трансмисията.

Разкриването на XM ще послужи като кулминация на тазгодишната 50-годишнина на подразделението M, което стартира M4 CSL, M3 Edition 50 Jahre BMW M, M3 Touring и M Hybrid V8 LMDh състезателна кола тази година, която визуализира M електрическото бъдеще на дивизията. Преработен M2 също идва през октомври.

XM ще се произвежда в завода на BMW Group в Спартанбърг, Южна Каролина, а пускането на пазара вероятно ще се състои през първата половина на следващата година. Няма информация за цените, но като флагман на BMW M вероятно ще има базова цена с шест цифри.

Снимка: BMW

Виж още: Собствениците на BMW намериха нестандартно решение как да подгряват седалките си безплатно

 

Тагове: