Вашият електрически автомобил е толкова добър, колкото зарядната станция за него. Но ако автопроизводителите не успят да отговорят на нарастващия интерес към е-колите, очаква ни една мрачна картина на големи опашки пред обществените станции за зареждане – особено като се има предвид, че много хора и днес предпочитат да оставят колите да се зареждат, докато те самите правят нещо друго, вместо да ги наблюдават и да ги спрат веднага щом са готови.  

Южнокорейският гигант Hyundai вярва, че е открил решение на този проблем в лицето на система, която автоматично може да отведе една е-кола до станция за безжично зареждане, да я зареди и да я върне на собственика веднага след това.

Ново концептуално видео показва как безжичното зареждане работи заедно с Automatic Valet Parking System. Мобилно приложение казва на шофьора къде наблизо има зарядни станции, след което с простичка команда отпраща колата към съответната станция. Докато вие си пиете кафето, автомобилът се зарежда по безжичен път и автоматично се премества на празно паркомясто наблизо, когато батерията достигне 100 процента, за да направи място на следващата кола. Накрая отново с натискане на бутон на телефона водачът извиква колата при себе си.

Засега системата е само на ниво концепция и вероятно ще минат години, преди някой да я използва. Hyundai обаче ще работи за нейната комерсиализация и се надява технологията да стане част от автономните коли от четвърто ниво до 2025 г.