След години на загатвания DeLorean Motor Company обяви в понеделник, че ще представи изцяло електрическо превозно средство на 18 август, обещавайки в същото време да сподели официалното му име.

Подробностите за концептуалния автомобил са оскъдни, но това, което автомобилният производител сподели, е, че за проектирането на предстоящия автомобил са си сътрудничили с бутиковата къща Italdesign, най-известна с работата си за Volkswagen. Съдейки от уебсайта на DeLorean, превозното средство ще включва емблематичните врати тип "крило на чайка" на DMC-12, каквито познаваме от холивудската класика "Завръщане в бъдещето" с Майкъл Дж. Скот.

За да бъде напълно ясно, компанията, произвеждаща електрическия DeLorean, не е същата, която произвежда DMC-12. DeLorean Motor Company от Тексас е известна с възстановяването на ретро автомобили DeLorean, като се рекламира като най-големия източник на части за несъществуващата от години марка, която е направила оригинала. Ще отбележим също, че се говори за електрификация на такъв модел още от 2011 г., когато компанията заяви, че работи по създаването на изцяло електрически DeLorean с обхват от 160 километра.

De Lorean DMC-12 е спортен автомобил, първоначално произвеждан в Dunmurry, предградие западно от Белфаст, Северна Ирландия, от конструктора Джон Делориън и неговата компания DeLorean Motor Company специално за американския пазар, в периода 1981–1982 г. DeLorean е единственият модел, произвеждан от компанията, която планира първоначално да произведе 30 000 автомобила, но в крайна сметка са произведени само 9000 броя, преди проектът да се разпадне поради кризата на автомобилния пазар в САЩ, който в тези години търпи най-големия си спад от 1930 г. насам.

Въпреки че са изминали 40 години от започването на производството, смята се, че днес все още има около 6500 броя DeLorean по света и най-вече в САЩ.

Снимка: DeLorean Motor Company

Виж ощеВижте как изглежда отвътре заводът на Tesla Giga Berlin (ВИДЕО)