Словашката компания Klein Vision се приближава към реализацията на манията на човечеството по летящи автомобили. Прототипът AirCar на Klein Vision наскоро получи сертификат за летателна годност от Словашкия транспортен орган след завършване на 70 часа полетни тестове (и над 200 излитания и кацания), поръчани от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA).

Знаете какво означава това, нали? Това означава, че AirCar вече е свободна да обикаля небето на Словакия, но въпреки ограничения си "коридор" получаването на сертификат за летателна годност доближава AirCar до реалността на масовото производство.

AirCar напомня летящия автомобил Transition на Terrafugia, който получи сертификат за летателна годност за леки спортове от Федералния авиационен орган (FAA) на САЩ миналата година. И двата са двуместни летящи автомобили, задвижвани от двигатели с вътрешно горене, захранвани с бензин, но стилът не може да бъде по-различен.

Докато Terrafugia прилича на нискокрилен учебен самолет, то AirCar изглежда като детето на спортно купе и малък самолет. Колата все още има четири колела, но също така има сгъваеми крила, които се разгръщат, когато сте готови да се издигнете в небето.

Разработката на AirCar започна през 2017 г. До юни 2021 г. AirCar завърши своя 35-минутен тестов полет между две международни летища (от Нида до Братислава) и направи над 40 часа тестови полети под надзора на Управлението за гражданско въздухоплаване. По време на своите пътувания AirCar извършва стръмни завои на 45 градуса, изкачва се до 8200 фута и постига максимална крайцерска скорост от 190 км/ч.

„Сертификацията за AirCar отваря вратата за масово производство на много ефективни летящи автомобили“, казва проф. Стефан Клайн, изобретател, ръководител на екипа за разработка и тестов пилот на AirCar. „Това е официално и окончателно потвърждение за способността ни да променим средните разстояния.“

Прототипът AirCar на Klein Vision черпи мощност от 1.6-литров бензинов двигател на BMW, произвеждащ 139 конски сили, което означава, че можете да кацнете до най-близката горивна помпа, за да напълните летящата си кола с бензин. Компанията също така работи в тясно сътрудничество с Adept Airmotive при разработването на нов, по-лек, но по-мощен двигател за нов прототип с пропелер с променлив ход, достатъчен за достигане на максимална скорост от 300 км/ч и 1000 км обхват. Компанията има и четириместна амфибия „летяща лодка“ като проект.

Снимка: Klein Vision

Виж още: Боен хеликоптер Black Hawk летя 30 минути без пилот