Mercedes-Benz обяви нов концептуален модел, който има за цел да предоставя абсолютна безопасност на пътниците в автомобила на бъдещето. Независимо дали става въпрос за компоненти, които могат да бъдат въведени веднага, или по-отдалечени концепции, Mercedes-Benz ни показва нови начини, по които превозното средство може да стане още по-безопасно за всички.

Само един поглед към концептуалния модел, показан на изложението във Франкфурт, ни разкрива набора от хардуерни решения по екстериора на колата, които гарантират нейната автономност. Тъй като колата може да се движи сама, воланът и педалите се прибират, за да се минимизира опасността от нараняване при сблъсък. Дисплей на предната решетка уведомява другите водачи за намерението на колата в движение, а допълнителни анимации и символи могат да бъдат прожектирани на задното стъкло.

Когато кара човек, специални слънчеви визьори излъчват светлина, наподобяваща дневната, за да бъде шофьорът бдителен – нещо, което е доказало своята ефикасност в научни проучвания. Страничните въздушни възглавници са триизмерни и обхващат изцяло пътниците, за да предотвратят удари между тях при катастрофа.

Виж още: Гъвкав телефон, гъвкави ръце: Lenovo присвои видео на фен за реклама на Motorola RAZR

Mercedes-Benz отделя специално внимание на децата. Когато сензорите засекат потенциална опасност като например поднасяне, коланите на детските седалки се затягат, а страничните им панели се подсилват за сблъсък. Седалките дори мерят температурата и пулса на децата, за да известят шофьора дали малчуганите са добре. Наблюдава ги и камера.

Има и още. Ако колата засече сблъсък отзад, тя може да се измести напред преди сблъсъка, давайки на водача максимална дистанция. При завоите с висока скорост коланите се затягат сами допълнително и докато не ги поставите, USB портовете в колата не работят. Накрая коланите са с подгряване, за да е максимално комфортно на возещите се.  

Тагове: