Илон Мъск обяви, че Tesla ще преразгледа развитието на продукта си, за да направи Tesla Bot - хуманоиден робот, известен още като Optimus - приоритет през 2022 г. А това е доста изненадваща промяна на стратегията.

Когато Tesla Bot беше обявен, Мъск представи проекта като нещо, което компанията може да направи, използвайки съществуващата технология за автономно управление на автомобили, защото имало възможност някой друг да "ги изпревари" по начин, който не е на нивото на безопасност на Tesla.

Главният изпълнителен директор разясни, че компанията се стреми да подготви прототип на хуманоидния робот до края на 2022 г., но тогава със сигурност не изглеждаше това да е приоритет за компанията.

Мнозина го видяха като още една възможност за набиране на кадри, тъй като компанията се опитваше да осигури AI талант, за да помогне за напредването на усилията си за самостоятелно шофиране. Но в последните изказвания на Мъск става ясно, че хуманоидният робот, задвижван от Tesla AI, става все по-важен проект в компанията: „По отношение на приоритета на продуктите мисля, че всъщност най-важното развитие на продукта, което правим тази година, е хуманоидният робот Optimus“.

Явно името Tesla Optimus остава непроменено и на него започват да се възлагат големи надежди: „Мисля, че Tesla Optimus има потенциала да бъде по-значим от бизнеса с автомобили с течение на времето. Ако мислите за икономиката, основата на икономиката е трудът. И така, какво се случва, ако всъщност нямате недостиг на работна ръка? Не съм сигурен какво изобщо означава икономиката в такъв момент. За това става дума с нашия робот“ - разяснява главният изпълнителен директор на Tesla. 

Според него първата употреба на Tesla Optimus ще бъде в собствените фабрики на компанията, защото „ако не можем да намерим приложение за него, тогава не трябва да очакваме, че други ще го направят“.

Той добави, че Tesla може да играе роля в превръщането на изкуствения общ интелект (AGI) в реалност чрез проекта за хуманоиден робот. Директорът за AI на Tesla Андрей Карпати пък заявява, че „вярва, че Tesla Bot е на път да се превърне в най-мощната платформа за разработка на AI“.

Това не е обаче особено добра новина за онези, които очакват Cybertruck. В края на миналата година се очертаваше той да бъде следващият продукт на Tesla, като стартирането му беше планирано за края на тази година. Но явно електрическият пикап отново ще бъде отложен.

Снимка: Tesla

Виж още: Изтекла снимка показва вратите без дръжки на Tesla Cybertruck