Илон Мъск обяви, че обмисля да включи Tesla в създаването на изкуствен общ интелект (AGI).

Той също така добави, че планира да децентрализира контрола над Tesla Bot, за да избегне сценарий, подобен на Terminator. 

От няколко години Мъск прокарва идеята, че Tesla е водещата компания в света, когато става въпрос за реални приложения на изкуствен интелект. Той описва парка от превозни средства на Tesla, оборудвани със сензори и компютри за самостоятелно управление, като „роботи на колела“.

Чрез това „приложение в реалния свят“ компанията също успя да привлече таланти в разработката на изкуствен интелект от световна класа и Мъск се похвали, че Tesla има най-добрия AI екип на планетата.

В деня на AI на Tesla миналата година, автомобилният производител представи най-новия си суперкомпютър Dojo, създаден за да обучава нейните невронни мрежи.

Той също така обяви, че планира да изгради Tesla Bot – хуманоиден робот, предназначен да изпълнява общи задачи и повтаряща се работа.

Мъск използва Twitter, за да обяви, че Tesla може да направи крачка по-далеч и да се включи в изкуствения общ интелект (AGI). Optimus или Optimus Subprime е кодовото име, което Мъск даде на проекта Tesla Bot.

Това е донякъде изненадващо, като се имат предвид многото предупреждения, които Мъск е издал относно създаването на AGI и рисковете за човечеството, които идват с него.

Мъск беше съосновател и основен благодетел на OpenAI, изследователска група с нестопанска цел за изкуствен интелект, фокусирана „да гарантира, че изкуственият общ интелект е от полза за цялото човечество“. През 2018 г. той в крайна сметка се оттегли от ролята си в групата, след като се позова на потенциални конфликти на интереси с усилията на Tesla за изкуствен интелект.

Заедно със съобщението, че Tesla може да работи върху AGI, Мъск също добави в Twitter, че Tesla ще се погрижи да „децентрализира“ контрола над Tesla Bot. Коментарът бе направен в отговор на някой, който споменава „призоваване на демони“, което Мъск нарича създаване на AGI, който ще се обърне срещу човечеството.

Децентрализирането на контрола на ботовете на Tesla ще избегне предоставянето на този „демон“ достъп до армия – подобно на сценарий, подобен на поредицата Terminator.

Мъск по-рано каза, че условно очаква Tesla да има работещ прототип на Optimus до края на 2022 г.

Снимка: Tesla

Виж още: Хуманоидните роботи – нека разграничим фантастиката от реалността