Компанията Ford официално обяви спирането на производството на актуалното поколение Focus RS. Краят на тази икона ще бъде отбелязан със специално издание на модела, наречено Ford Focus RS Heritage Edition. Прекратяването на производството на текущия модел съвпада с 50-годишнината на емблематичния модел Escort. Ето защо немската компания е решила да произведе точно 50 автомобила от последния Heritage Edition. 

С какво ще бъде специално това издание? Невиждан досега оранжев цвят, наречен Deep Orange, a познатите ни черни RS джанти ще си подхождат с новия черен заден спойлер и черните странични огледала. Достатъчно за външния вид, ето какво се крие под капака - същият 2.3-литров EcoBoost двигател, но още по-мощен. За разлика от стандартните 350 к.с. в Heritage Edition ще имаме 375 к.с. и впечатляващите 510 Nm въртящ момент. Всичко това е благодарение на подобрен рециркулационен клапан на турбината, както и изцяло нова калибрация на двигателя. На предния мост ще бъде монтиран диференциал с ограничено приплъзване като част от системата за задвижване на 4-те колела, добре позната за модела. Скоростната кутия, разбира се, ще бъде 6-степенна ръчна.

В интериора също ще видим приятни изненади, като частично кожен салон от Recaro, затъмнени стъкла, подгрев на волана и карбонови елементи. Една неприятна изненада за по-голямата част от европейските фенове - всички 50 бройки ще бъдат произведени с дясна дирекция и ще бъдат продавани само в Англия. 

Цената му ще е малко под 40 000 паунда или около 45 000 евро. За сравнение стандартният Focus RS в момента струва около 37 000 евро. Разликата не е толкова голяма, имайки предвид, че ще получите бъдеща класика в лимитирана серия. 6 април 2018 е датата за официалния бенефис на Focus RS Mk3.

Тагове: