Американският автомобилен гигант Ford предприема агресивен подход към своята стратегия на електрификация в Европа с целта до средата на 2026 г. всички леки коли на Ford да бъдат хибриди или изцяло електрически. До 2030 г. всички модели трябва да са напълно електрически, което означава, че Ford има може би най-амбициозната е-стратегия за Европа.

Като част от този процес Ford ще инвестира 1 милиард долара в своя завод в Кьолн, който до две години ще трябва да произвежда изцяло е-модели. Това е част от обявената наскоро глобална инвестиция на Ford от 29 милиарда долара в е-коли и автономни модели за следващите пет години.     

„Ние залагаме на изцяло електрическо бъдеще в Европа“, казва президентът на Ford за Европа Стюърт Роули.

Подобна стратегия цели да върне водещото място на Ford като доставчик на леки автомобили в Европа, където в момента компанията е едва на девето място. Нещо повече, в последно време Ford затвори няколко завода и закри над 10 000 работни места на стария континент.

Междувременно Volkswagen се зарече да произведе 1.5 милиона е-коли до 2025 г., докато Mercedes има план в следващите две години да изкара 6 нови изцяло електрически модела.

Снимка: shutterstock

Виж още: Amazon желае отпечатък от вашата длан. Бягайте далеч

 

 

Тагове: