Формула 1, най-престижното автомобилно състезание в света, обяви плана си да постигне въглеродна неутралност до 2030 г. Целта е въглеродният отпечатък от всички дейности на пистата и по организацията, включително транспортирането по суша и въздух на хора и оборудване, да отпадне.  

Формула 1 обещава, че ще премине към изцяло захранвана от възобновяема енергия инфраструктура, а въглеродните емисии, които не могат да бъдат елиминирани, ще бъдат продавани. Организацията възнамерява дo 2025 г. да направи всички събития „устойчиви“, премахвайки пластмасата за еднократна употреба и въвеждайки пълно рециклиране за всички отпадъци. От 2021 г. пък петролът, използван във Формула 1, ще трябва да съдържа поне 10 процента биогориво.

Спечели убийствен 4K OLED телевизор на Philips

Сегашните двигатели ще се използват до 2025 г., а след това Формула 1 ще търси начини да намери по-висока ефективност. Идеята е в сътрудничество с автопроизводителите да бъде създаден първият хибриден двигател с вътрешно горене с нулеви въглеродни емисии.

Формула 1 ще се нуждае от помощта на отделните отбори, някои от които наемат над 1000 души за проектирането, разработката и сглобяването на болидите, състезаващи се в 22 надпревари по цял свят.

Световният шампион във Формула 1 Луис Хамилтън е сред защитниците на новата идея, а наскоро подобно мнение изрази и четирикратният шампион Себастиан Фетел.

Виж още: Най-успешните технологични продукти, които през 2019 година са с музейна стойност

Още от Tech