Формула 1 се зарече да изпълни амбициозна програма в унисон с глобалната климатична тревога, като се освободи напълно от въглерода в следващите 10 години. Моторният спорт се е ангажирал с план не само да свие въглеродните емисии до нула през 2030 г., но и да прилага политика, която ще направи всички Гран при напълно природосъобразни до 2025 г.

Намерението е въглеродният отпечатък да бъде изтрит чрез разработване на синтетично гориво и максимално оптимизиране на логистиката и пътуването. Заводите и съоръженията на отборите трябва да прехвърлят захранването си изцяло на възобновяеми енергийни източници и да елиминират всяка употреба на пластмаса. Всичко, което не може да бъде премахнато, трябва да бъде компенсирано за краен нулев баланс.

Настоящият двигател трябва постепенно да бъде превърнат във въглероднонеутрална задвижваща единица. През 2021 г. ще бъде задължително използването на 10 процента биогориво и се очаква в комбинация с подобрената ефикасност на мотора и разработването на синтетично гориво целта да стане постепенно постижима.

Звездата Себастиан Фетел е сред пилотите, които поддържат усилията на F1 и ФИА за елиминиране на вредните емисии. Преминаването към CO2-неутрални горива е планирано да се случи през следващите години. Четирикратният световен шампион обясни, че с напредването на възрастта и особено след като вече имаш деца, мислиш за бъдещето в по-глобален план.

Към момента 45% от общите въглеродни емисии, причинени от F1, идват от въздушния, морския и сухопътния транспорт, необходим за участието във всяко състезание от календара.

На този фон стана ясно, че Саудитска Арабия ще се превърне в седмата азиатска държава, която приема старт от Формула 1. Собствениците от Liberty Media са се споразумели със Саудитска Арабия за 65 милиона долара на година. Сумата е повече, отколкото всеки друг домакин плаща.

Снимка: Electrek

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви