Разкошната Hennessey Venom F5 продължава да впечатлява. Джон Хенеси и неговият екип от любители на скоростта в Hennessey Performance Engineering (HPE) са създали кола от нулата, за да счупи рекорди за скорост: истинско постижение за базирания в Тексас бутиков тунинг магазин – и сега производител на автомобили с малък брой, – известен с това, че често преобръща правилата. „Venom F5 е проектиран да бъде ненадминат „десетоборец“ сред хиперавтомобилите“, каза Джон Хенеси в прессъобщение на HPE. „Нашите клиенти обичат скоростта, така че сме готови да прокараме границите на възможното, за да се опитаме да поставим рекорд за най-бързия сериен автомобил в света.“

Venom F5 има базиран на GM LSX 6.6-литров V8 (с галено име Fury) с два персонализирани турбокомпресора, които генерират 1817 конски сили и 1193 lb-ft въртящ момент. Fury има толкова невероятен апетит за мощ, че изстреля пламъци от ауспуха по време на тестовете си в началото на януари 2022 г. Освен това Hennessey Venom F5 не е лошо изглеждащ автомобил. Въпреки че не е най-честният сред елита на суперавтомобилите (където са Ferrari Roma и Aston Martin Vantage), властното присъствие на Venom F5 е достатъчно, за да държи екзотичните хиперколи на нокти.Bugatti Chiron, по-специално Super Sport 300+, е скоростен демон на стойност 4 милиона долара, който постави нов производствен рекорд за скорост през 2019 г. Той се движеше с 490 км/ч по време на еднопосочно движение в тестовата база на Volkswagen Ehra-Lessien, спечелвайки му правото да се похвали като най-бързия сериен автомобил в света. Въпреки това поставянето на официален рекорд за максимална скорост означава извършване на двупосочен пробег с максимална скорост в независим пътен тест, контролиран от независима управляваща агенция. Предполага се, че средната максимална скорост между двата пробега е официалната максимална скорост на автомобила, а Chiron е изминал само в една посока, поради което няма да видите Bugatti Chiron Super Sport 300+ в списъка с най-бързите производствени коли.

Междувременно Hennessey Venom F5 все още не е участвал в официално състезание за максимална скорост. Но от друга страна той има да мисли за повече конкуренти, отколкото само за Bugatti Chiron. Според Motor Trend невероятният SSC Tuatara стана най-бързата кола в света, като се движи със средна двупосочна скорост от 455.28 км/ч в космическия център „Кенеди“ миналия януари 2021 г. Тя измести Koenigsegg Agera RS, който спечели корона през 2017 г., като разви 447.24 км/ч в официален опит за рекорд от 2017 г.

Освен ако SSC Tuatara или дългоочакваният Koenigsegg Jesko Absolut не преодолеят неуловимата бариера от 3500 км/ч, смятаме, че Hennessey Venom F5 може да почива на лаврите си. Освен това това не е първата подобна битка на Джон Хенеси. Той счупи множество рекорди за скорост със своя суперавтомобил Venom GT, по същество Lotus с двигател Corvette V8. Той ускорява от 0 до 300 км/ч за 13.63 секунди, което е по-бързо от Bugatti Veyron Super Sport и Koenigsegg Agera R. На свой ред през 2014 г. Venom GT разви 435.31 км/ч. Все пак това беше еднопосочна аеродинамична тестова сесия. Не забравяйте, че правилата казват, че официалната максимална скорост трябва да бъде средната скорост на двупосочен пробег.

Снимка: Wikimedia

Виж още: Европейският съюз ще изисква всички нови автомобили да разполагат със софтуер за ограничаване на скоростта