Напълно електрически автомобил си извоюва победата на пистата Goodwood Hillclimb на Фестивала на скоростта: годишно събиране и демонстрация на състезателни автомобили в Англия. Колата с вентилатор на McMurtry Speirling, управлявана от бившия пилот от F1 и Indycar Макс Чилтън, постави рекорд от 39.08 секунди на 1.86 километра, или почти една секунда по-добре от предишния рекорд.

Той беше 39.9 секунди, поставен от Ромен Дюма през 2019 г., управляващ електрическия състезателен автомобил ID.R на VW, който от своя страна подобри рекорда, държан в продължение на 20 години от пилота от Формула 1 Ник Хайдфелд, управляващ V10 McLaren F1 кола от сезон 1998.

Пълното видео показва почти нереална скорост и способност за завой от смелото ново превозно средство, което прилича повече на слот кола, отколкото на истинско превозно средство на истинска писта. През първите няколко секунди колата се изстрелва като от прашка (удря 100 километра в час за 1.5 секунди) и изглежда, че не я притеснява нито един от завоите по късата писта нагоре.

Може обаче да се запитате: защо е толкова шумна колата? Не трябва ли електромобилите да са тихи? И какъв е този „ауспух“, който излиза отзад?

Новият рекордьор използва изцяло електрическо задвижване, точно както влизането на VW, но добавя допълнителна технология, която моторните спортове не са виждали от доста време: това е „автомобил с вентилатор“.

Автомобилите с вентилатори работят, като имат ниски странични прагове и вентилатор под колата, който изтегля въздух нагоре и го изтласква от задната част на колата, създавайки вакуум под самия автомобил. Технологията води до невероятно ефективна притискаща сила, без отрицателните страни на съпротивлението, което често създава голям спойлер или друга аеродинамична повърхност. В резултат на това автомобилите с вентилатор могат да се движат по-бързо с по-малко аеродинамично съпротивление и успяват да преминават в завои при по-високи скорости, отколкото други превозни средства, които разчитат на традиционните аеродинамични повърхности.

Автомобилите с вентилатор за първи път се появяват в моторните спортове през 70-те години на миналия век с Chaparral 2J: почти квадратно чудовище, което също кара на Гудууд и се състезава през 1970 г., но бива забранено поради неприличните си аеродинамични предимства. По-късно Brabham въведе кола с вентилатор във Формула 1 през 1978 г. и спечели първото си състезание с огромна разлика, но концепцията също беше незабавно забранена от състезание там.

Това не е единственият рекорд, държан от е-кола в Goodwood. McMurtry Speirling е най-бързият автомобил от всякакъв тип, който покорява изкачването на хълма, но вече имаше един е-модел, който побеждава всяка друга кола нагоре по хълма. Този рекорд беше поставен от стандартния Nissan Leaf през 2012 г., който направи най-бързото бягане на Goodwood... на задна скорост.

Снимка: Goodwood Road & Racing

Виж още: Този революционен 3D принтиран хибрид може да е бъдещето на суперколите