Husqvarna не е първото име, което идва на ум, когато стане въпрос за електрически мотори. Виж, електрическите косачки и резачки са нещо друго. Въпреки това, компанията работи, за да промени мнението ви и току що анонсира първия си електрически мотор – кросовият ЕЕ 5.

Husqvarna ЕЕ 5 ще бъде в продажба от днес в Европа, а зад Океана ще се появи през есента. Цената му засега е неизвестна.

Моторът е в 50 cc клас и е предназначен за начинаещи ездачи. Конструкцията е лека и предлага 6 различни режима на управление, така че всеки да открие подходящ за своите умения. Батерията издържа пробег от 2 часа в облекчен режим и до 25 минути, ако натискате здраво газта.

Виж още: Най-бързият мотор в света ще бъде електрически, но през 2020 г.

25 минути може да не звучи като много, но Husqvarna ЕЕ 5 се зарежда само за 70 минути, така че бързо ще бъдете тоново в движение. Хромирана рамка, хидравлични спирачки и олекотени гуми допълват конфигурацията.

Моторът се присъединява към доста активния пазарен сегмент, където няколко други компании вече предлагат модели за подрастващи и възрастни. Сред тях е японската Honda, която има електрическия CRF450, както и OSET с нейния 24.0.