На изложението CES 2024 в Лас Вегас Hyundai дебютира с новата си концепция за въздушно такси - S-A2. Електрическият автомобил с вертикално излитане и кацане (eVTOL) е продължение на модела S-A1, който компанията представи на същото събитие през 2020 г. Hyundai все още предвижда S-A2 като ежедневно транспортно решение за градските райони, което би могло да превози пътниците от точка А до точка Б много по-бързо, отколкото ако пътуват с автомобил или автобус и трябва да се борят с трафика.

S-A2 развива скорост на полета от 200 километра в час при достигане на височина от 450 метра и е проектиран да лети на кратки разстояния между 35 и 60 километра. Той има осем ротора и електрическа задвижваща архитектура, която според компанията може да работи "тихо като съдомиялна машина" за разлика от шумните традиционни хеликоптери. Вътре в машината има места за пилот и четирима пътници и е оборудвана с осветление, което осигурява визуални указания, например къде да се влезе и излезе. За целите на безопасността той има много излишни компоненти като например задвижването и управлението на полета, които могат да поемат управлението, ако основните се повредят.

Компанията за въздушна мобилност Supernal под шапката на Hyundai се надява да постигне нива на безопасност в търговската авиация и да навлезе на пазара с eVTOL автомобил до 2028 г. Възможно е да видим бъдещи версии на концепцията в рамките на следващите събития на CES преди тази година - или след това, ако компанията трябва да коригира графика си. Ако и когато Supernal наистина достигне до пазара, тя възнамерява да използва възможностите на Hyundai за масово производство, за да произвежда своите eVTOL и да се увери, че бизнесът ѝ е рентабилен.

Снимка: Hyundai

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?