Огромен товарен кораб, оборудван с двойка "крилати платна" с височина почти 40 метра, се отправи на първото си плаване, което може да осигури нов модел за задвижвани от вятъра океански лайнери. Нает от корабната компания Cargill, Pyxis Ocean ще пътува от Китай до Бразилия, за да изпробва своите две твърди "ветрила", изработени от същия материал като вятърните турбини. Според ВВС дизайнът, който се връща към традиционните методи за задвижване на лодки, би могъл да намали емисиите на плавателния съд с до 30% през целия му живот.

Според официалното съобщение от 21 август WindWings на Pyxis Ocean могат да спестят 1.5 тона гориво на крило на ден. В комбинация с алтернативни източници на гориво това число може да нарасне. По време на приблизително шестседмичното пътуване платната на товарния кораб ще бъдат наблюдавани отблизо с надеждата технологията да бъде разпространена както във флота на Cargill, така и в по-голямата корабна индустрия. В разговор с ВВС един от сътрудниците на проекта изчисли, че кораб, използващ четири такива крила, би могъл да спести до 20 тона CO2 всеки ден.

"Вятърът е гориво, което е почти без пределни разходи, и възможността за намаляване на емисиите заедно със значителното повишаване на ефективността на експлоатационните разходи на корабите е значителна", обясни Джон Купър, главен изпълнителен директор на сътрудника по проекта, BAR Technologies.

В допълнение към това, че е източник на задвижване с нулеви емисии, вятърната енергия е едновременно неизчерпаем ресурс и предсказуема. Тези фактори могат да се окажат изключително обещаващи в една индустрия, отговорна за около 2 - 3% от световните емисии на CO2 - около 837 милиона тона CO2 годишно. Понастоящем по-малко от 100 товарни кораба използват някаква форма на вятърна технология, което е малка част от над 110 000 действащи плавателни съда по света. В зависимост от представянето на Pyxis Ocean, масивните WindWings биха могли да спомогнат за увеличаване на модернизацията на екологични технологии, както и за нови сгради, които вече са оборудвани с подходящи системи.

На други места подобни проекти за вятърни кораби вече са в ход. По-рано тази година шведската компания Oceanbird започна изграждането на комплект от 40-метрови и 200-тонни платна, които ще бъдат монтирани на 14-годишния автомобилен превозвач Wallenius Tirranna. Според специализираното издание Offshore Energy едно от платната на Oceanbird може да намали емисиите с 10%, спестявайки около 675 000 литра дизелово гориво годишно.

Снимка: Cargill

Виж още: Фонтани от диаманти изригват от центъра на Земята