От поточните линии на завода на Ford във Флат Рок, щата Мичиган, слезе 10-милионният Mustang. Американската компания отбеляза знаменателното събитие с празник за служителите и поклонниците на култовия модел.

Придобил известност в киното и превърнал се в един символите на американската култура, Mustang е представен през далечната 1964 г. В продължение на половин век този модел, кръстен на дивите коне, препускали в Дивия запад, беше най-продаваната американска спортна кола.

От 1964 до 2018 г. на конвейерите се изреждат шест поколения и стотици различни модификации, сред които легендарните Shelby и Cobrа.

Юбилейният 10-милионен Mustang е бял кабриолет GT, оборудван с V-образен 8-цилиндров двигател с мощност 460 к.с. и 6-степенна механична трансмисия. Цветът, каросерията и двигателят не са подбрани случайно. Първият сериен представител на модела е боядисан в същия бял цвят.

Празникът е в ключов за автомобилния производител момент: продажбите на Mustang в САЩ всъщност са спаднали, но са се ускорили в чужбина, особено в Китай и Германия.

Компанията вече представи през януари лимитирано издание на модела, кръстен Mustang Bullitt, на името на известния филм от 1968 г. със Стийв Маккуин.