Къде е сърцето и душата на всяко BMW? Разбира се, че в двигателя. И за да бъде отличаващ се всеки расов автомобил, производителят се грижи агрегатите да бъдат перфектни до последния детайл. Емблематичният завод на BMW в Мюнхен, където се раждат 6- и 8-цилиндровите души на M Performance моделите, както и 12-цилиндровият мотор за M760Li, е роден дом и на моделите на Rolls-Royce. На същото място с богата история вече е започнало производството на новите V8 мотори за BMW Серия 8 Купе.

Това, което не е важно в случая, е, че средният разход на въпросните двигатели е 10,5 литра на 100 км. Това, което е по-важно, е, че 4,4-литровите агрегати, предназначени за М850i xDrive имат мощност от 530 к.с. Интересното при тези мотори е, че производителят съчетава модерни технологии с ръчна изработка. Това звучи като добро начало за автомобил, който носи радост от шофирането.

Висококвалифицирани специалисти на BMW проследяват производствения процес от началото до самия край. Собствената леярна на компанията в Ландсхут, Германия отговаря за производството на цилиндровите блокове, цилиндровите глави и картерите. Когато тези части пристигнат в Мюнхен биват прецично дообработени механично. Освен това те се монтират на системни носачи с интегриран модул за данни. Този модул запаметява важни данни по време на асемблирането на всеки двигател. Сред тях са моментите на затягане на болтовете, както и хлабината на клапаните.

С тази технология се осигурява прецизното до съвършенство сглобяване на всеки един двигател. В допълнение към това централните компоненти като черупките на лагерите, мотовилките и цилиндровите глави имат индивидуален код. Така частите могат да бъдат проследени през производствения процес.

Позволявайки ни да се докоснем до асемблирането на една от най-интересните части в съвременното автомобилостроене, BMW Group подчертава значението и важността, която отдава на своите двигатели. Неслучайно задвижващите сили на топ моделите на марката идват от Мюнхен. Вие сещате ли за друг град с по-богата история и традиции точно в това?

Тагове: