Колите на Tesla скоро ще започнат да говорят на хората не само отвътре, но и извън колата. Шефът на компанията Илон Мъск разпространи кратко привю видео, придружено от коментара „Tesla колите скоро ще говорят на хората, ако го искат. Това е истина!“. 

Не e тайна, че Tesla иска да използва все повече изкуствен интелект в своите коли. Преди две години компанията създаде екип за AI и компютърна визия, чиято главна задача е разработката на самоуправляващ капацитет, но той се развива и в други посоки – например неотдавна той създаде невронна мрежа за прогноза на времето и пътните условия.

Визията на самия Мъск е, че един ден колите на Tesla не само ще приемат гласови команди, но и ще могат да отговарят. В неговото видео Tesla Model 3 казва: „Не ме зяпай, ами скачай вътре“, последвано от друг коментар, който не се чува ясно.

Миналата година Tesla добави място за говорител на предната решетка на Model 3, защото изискванията на регулаторите в САЩ и Европа е тихите коли да имат система за предупреждаване на пешеходците. Сега, когато Tesla Model 3 се движи с по-малко от 30 км/ч, колата издава предупредителен звук.

Виж още: Могъщият Hummer съвсем скоро ще замърка с е-мотор